Tot mai multe măşti de protecţie neconforme, pe piaţa Uniunii Europene. Ce truc folosesc producătorii chinezi pentru a fenta legislaţia - ANPC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei noi modele de măşti de protecţie neconforme cu standardele europene au fost semnalate pe piaţă de Letonia, Luxemburg şi Italia. Aşa-zisele măşti de protecţie au o capacitate scăzută de filtrare a particulelor. ANPC arată care este diferenţa între marcajul european CE şi cel aproape identic, chinezesc – un truc folosit de producătorii din Asia pentru a păcăli consumatorii europeni.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) informează că pe piaţă au apărut trei noi modele de măşti neconforme. 

Paul Anghel, director general la Direcţia Generală Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană din ANPC, a publicat pe Facebook fotografii şi informaţii cu privire la noile modele de măşti neconforme.

„Produsul promovează un potențial de protecție împotriva particulelor (virale), dar capacitatea sa de filtrare nu a fost certificată de un organism (european) relevant. Prin urmare, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerințele în materie de sănătate și siguranță și, prin urmare, să nu fie protejat în mod corespunzător în cazul în care nu este combinat cu măsuri suplimentare. Produsul nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție și standardul european relevant EN 149”, se arată în alerta RAPEX emisă de Letonia.

masca1

„Retenția de particule/filtrul materialului este insuficientă (valoarea măsurată ≤ 50 % în testul de penetrare și ≤ 76 % în testul de penetrare). În consecință, o cantitate excesivă de particule sau de microorganisme poate trece prin mască, sporind riscul de infecție în cazul în care nu este combinată cu măsuri de protecție suplimentare. Produsul nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție și standardul european relevant EN 149”, se arată în alerta emisă de Italia.

masca2

„Produsul poartă marcajul CE, dar nu este certificat ca echipament de protecție de către organismul relevant. Prin urmare, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerințele privind sănătatea și siguranța și să nu fie protejat în mod corespunzător atunci când este combinat cu măsuri suplimentare./Nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție”, se arată în alerta emisă de Luxemburg. 

masca3

Marcajul CEşi trucul folosit de producătorii chinezi

Marcajul CE este un simbol care atestă conformitatea unui produs cu cerinţele aplicabile prevăzute de legislaţia europeană.

marcaj CE

Marcajul CE se aplică atât pe produse fabricate în statele membre cât şi pe produse fabricate în tări terţe si comercializate în Spaţiul Economic European. „Prin urmare, marcajul CE nu indică faptul că un produs este fabricat în Spatiul Economic European, ci confirmă faptul ca produsul îndeplineşte cerinţele legale pentru a fi comercializat pe piaţa europeană”, arată ANPC.

Potrivit sursei citate, un marcaj asemănător cu marcajul CE, dar cu proporţii diferite, apare adesea pe produsele din China, deoarece producătorii chinezi aplică marcaje similare pe produsele lor. În acest ultim caz, simbolul ar însemna „China Export” sau „China Electronics”. Diferenţa dintre cele două simboluri constă doar în spaţiul dintre cele două litere.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite