Topul profesiilor cu cei mai mulţi psihopaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

Directorii de companii, avocaţii, chirurgii, poliţiştii, jurnaliştii şi bucătarii sunt doar câteva dintre profesiile cu cei mai mulţi psihopaţi. Aşa arată cel mai recent clasament făcut de psihologul Kevin Dutton din Marea Britanie, specializat în sudiul psihopatiei, care spune că persoanele care ajung să intre în aceste profesii au la bază câteva caracteristici comune atunci când vine vorba de carieră.

Sunt carismatice, crude, lipsite de frică, fac ordine în haos şi, foarte important, sunt capabile să ia decizii rapide. Topul profesorilor care-i atrag pe psihopaţi e completat de clerici şi agenţi de vânzări. 

„Profesiile enumerate aduc în prim plan oameni cărora le place să conducă, să influenţeze şi să coordoneze oameni: fie că o fac prin comenzi directe, fie că o fac prin informaţii, apropo de cei care lucrează în media. Toţi aceşti oameni, până la urmă, influenţează alţi oameni”, a explicat, pentru „Adevărul”, Gabriel Chicioreanu, specialist în recrutare.

Bucătarii fac ordine în haos, clericii exploatează semeni

Acesta susţine că profesia spune multe despre o persoană. De pildă, cei care sunt atraşi de meseria de funcţionar public „sunt foarte buni în momente de criză, nu au sentimente pentru alţii, tind să fie inteligenţi şi plini de logică”, arată studiul citat. Cei care aleg meseria de bucătar reuşesc să facă ordine în haos, în timp ce persoanele care optează pentru a lucra în instituţiile religioase o fac pentru a-şi putea exploata semenii, subliniază cercetarea. În ceea ce-i priveşte pe poliţişti, deşi sunt supuşi unor situaţii de criză intense şi periculoase, ei reuşesc să îşi menţină calmul.

„Oamenii îşi aleg profesia în funcţie de personalitate şi de caracteristicile pe care le au. Este normal că cineva care este dornic să conducă întotdeauna va căuta o activitate prin care să coordoneze şi să conducă oameni. Sunt oameni cărora nu le place să conducă, pentru ei este bine să li se spună ce au de făcut, doar să îndeplinească sarcinile respective, nu să-şi asume responsabilităţi”, a completat Gabriel Chicioreanu. 

Testarea psihologică, esenţială în orice profesie

La rândul său, psihiatrul Alexandru Paziuc spune că esenţială pentru intrarea în orice profesie, indiferent de natura ei, ar fi testarea psihologică, practicată în unele state occidentale, dar puţin întâlnită în România. 

„O persoană care e mai dură merge către servicii militare, că acolo se vrea disciplină şi ordine. Cei care au un simţ organizatoric deosebit se duc spre poziţiile de conducere din companii. Mintea omului este ceva care se modelează continuu, din momentul în care se naşte şi până atunci moare. Dacă îl punem pe om într-un loc pentru care el nu este pregătit şi pentru care are o oarecare vulnerabilitate, putem să scoatem la iveală caracteristicile cele mai negative din acea persoană”, a declarat medicul psihiatru.

De cealaltă parte, psihologul Mihai Copăceanu afirmă că cei care optează pentru profesiile amintite în studiu nu au un risc pentru psihopatologie. „O persoană cu trăsături şi comportamente antisociale, fără empatie, care manipulează, minte, nu acceptă responsabilităţi şi este impulsivă, poate să nu aibă nicio profesie”, conchide specialistul. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite