Topul obiectelor uitate de medici în pacienţi: ochelari, chei şi foarfeci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Ochelari, brichete, foarfeci, pensete, spatule sau tifoane sunt doar câteva dintre „obiectele străine“ pe care uneori chirurgii le uită în corpul pacienţilor pe care îi operează

Medicii de la Spitalul din Sinaia, care au uitat o compresă sterilă în abdomenul unei fetiţe de 10 ani, s-au ales cu dosar penal pentru vătămare corporală din culpă. Mai mult, pe lângă plângerea înregistrată mar'i dimineaţă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sinaia, părinţii micuţei Alessia Chivu au depus o plângere şi la Colegiul Medicilor din România, pe numele medicilor care au operat-o anul trecut pe fetiţă.

„Am făcut plângerea pe numele tuturor persoanelor implicate în operaţia de apendicită din 2018, având şi confirmarea medicului de la spitalul din Braşov că acele bucăţi de tifon au fost într-adevăr uitate de la operaţie“, a spus avocatul familiei, Dan Gaşpar.

Nu este nici primul, nici ultimul astfel de caz, comentează Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor Cronici din România. Dimpotrivă, sunt situaţii în care românii care au trecut prin diverse intervenţii chirurgicale află în urma unor radiografii sau chiar la controlul de securitate din aeroport că au fel de fel de corpuri străine, care de care mai ciudate, în organism: foarfece, pensete, lame, spatule sau fire de sutură, uneori chiar ghemuri de aţă chirurgicală. „Au existat şi situaţii în care în corpul pacienţilor au fost găsiţi ochelari, chei sau brichete. Acestea din urmă sunt culpabile“, spune doctorul Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR).

De regulă, medicii abandonează obiectele străine în pacienţi atunci când echipa medicală nu este sudată, iar activitatea serviciului de chirurgie este laborioasă şi intensă. „Cu cât operaţia e mai laborioasă, cu atât cresc şansele ca aceste incidente nedorite să apară. În situaţia în care este depistat un corp abandonat, în abdomen sau în torace, post-operator, pacientul are un argument suficient pentru a începe o acţiune împotriva echipei care l-a operat“, a declarat, pentru „Adevărul“, doctorul Gheorghe Borcean.

Chirurgul, responsabil de ce se petrece în sala de operaţie

Pentru preîntâmpinarea acestor incidente, care pot fi inclusiv fatale, Ministerul Sănătăţii (MS) a dat un ordin care obligă echipa chirurgicală să noteze, într-un formular, nu doar tipul instrumentarului folosit şi o numărătoare exactă a acestuia, ci şi numărul de tifoane utilizate în timpul unei operaţii. Documentul respectiv, completat de cineva din echipa medicală, se ataşează la foaia de observaţie a bolnavului. Cu toate acestea, erorile nu lipsesc, iar cel vinovat este, de obicei, chirurgul, care este responsabil de ce se întâmplă în sala sa de operaţie.

„În formular se completează toate câmpurile (instrumentele, n.red.) care au fost scoase din instrumentar, toate obiectele cu care ai lucrat ca chirurg. Chirurgul, fiind şeful echipei chirurgicale, trebuie să le spună celor din echipă să numere instrumentarul şi compresele. Dacă se ajunge în justiţie, medicul riscă o sancţiune civilă pentru că pacienţii cer daune morale pentru prejudiciile cauzate de obiectele străine uitate în corp. Dacă se ajunge în penal, nu se poate face dovada faptului că acel chirurg a vrut să lase o compresă în abdomenul pacientului pe care l-a operat“, a completat Borcean.

Când poate fi uitat un obiect străin în pacient

Preşedintele CMR a înşirat situaţiile în care un chirurg abandonează obiecte străine în corpul unui pacient. „Există cazuri dramatice, când chirurgul ştie că a pierdut un câmp, o compresă de dimensiuni rezonabile, de 4-5 centimetri, dar ştie că a căuta acea compresă înseamnă a pune în pericol viaţa pacientului doar pentru a o găsi. Atunci, trebuie să îi spună pacientului să vină din nou pentru o altă operaţie. Este acea situaţie de forţă majoră când nu poate prelungi intervenţia chirurgicală pentru a căuta compresa. Asemenea cazuri sunt rare“, a mai spus Gheorghe Borcean.

Cu toate acestea, Cezar Irimia spune că medicii care uită obiecte în timpul operaţiei în pacienţi ar trebui să plătească pentru fapta lor.

„Ar trebui luate nişte măsuri coercitive asupra echipei medicale care face asta. Nu trebuie să expunem pacienţii, trebuie să penalizăm asemenea derapaje de la etica profesională. În cazul micuţei Alessia, e bine ca totul s-a terminat cu bine, dar un astfel de incident putea avea urmări tragice“, a explicat reprezentantul pacienţilor.

Cum este în străinătate

„În Anglia, astfel de cazuri sunt extrem de rare“, spune şi medicul Felicia Buruiană, chirurg ginecolog într-un spital din Marea Britanie. Asta pentru că se face constant numărătoarea tifoanelor şi a instrumentarului medical. „Se numără tot înainte de operaţie, în timpul operaţiei se numără de două ori cel puţin, în funcţie de durata operaţiei şi tipul acesteia şi la final se face o nouă numărătoare. Instrumentistul, un asistent medical format să spele instrumentarul şi să aibă grijă de instrumente, numără în acelaşi timp cu ajutorul din sala de operaţie, care are o listă şi verifică fiecare instrument în parte. Dacă ceva lipseşte, i se raportează chirurgului, care caută în pacient“, a conchis Felicia Buruiană. 

Au rămas cu foarfeci medicinale în ei

Un bărbat din Mehedinţi, operat în vara lui 2010 după un accident rutier, a descoperit că medicul i-a uitat în abdomen două pense medicinale, mai precis două foarfeci din metal. Omul simţea la pipăit obiectele. O singură foarfecă avea 17 centimetri, a povestit bărbatul care s-a plâns de dureri la medicul de familie. I s-a confirmat că foarfecele au rămas la el în abdomen abia când în urma unei căzături s-a văzut nevoit să meargă la spital şi să facă o radiografie.

Un alt caz răsunător a fost cel al unei femei de 61 de ani  care a fost operată de urgenţă în 2012 la Spitalul Militar din Constanţa chiar de directorul medical al unităţii sanitare. Acesta a uitat în burta femeii două foarfeci de 16 centimetri. Femeia a suferit complicaţii, după cum a relatat ziarul Libertatea, ea fiind operată a doua oară, de urgenţă. În urma unei tomografii computerizate au fost descoperite cele două obiecte în cavitatea abdominală, astfel că pacienta a fost operată pentru a treia oară, pentru a-i fi scoase cele două obiecte din organism, chiar de către colonelul Gheorghe Ştefan, cel care a operat-o iniţial.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite