Topul joburilor unde se oferă salarii de până la 30.000 de lei, fără să fie necesare studiile superioare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Controlor de trafic aerian, tatuator, cosmetician, make-up artist şi hairstylist sunt cele mai bănoase meserii din România, într-un top al joburilor pentru care nu ai nevoie de studii superioare. O analiză a veniturilor de pe piaţa muncii arată că cele mai profitabile locuri de muncă aduc între 5 mii şi 30 de mii de lei pe lună.

„Cea mai mare sumă de bani intră în buzunarul controlorilor de trafic aerian. Nu au nevoie de studii superioare, dar pregătirea şi selecţia sunt foarte dure, întrucât responsabilitatea e uriaşă. De regulă, mai puţin de 10% dintre candidaţi reuşesc să treacă de testele riguroase. Salariul lunar al unui controlor de trafic aerian începător - pentru care există un singur angajator în România, regia de stat Romatsa - este de aproximativ 20 de mii de lei. El poate să ajungă şi la 30 de mii de lei net, după caţiva ani de experienţă”, spune Lidia Pleniceanu, national corporate sales manager al unei companii de recrutare. 

6.000 de lei pentru un artist tatuator

Pe locul doi în topul celor mai bănoase meserii regăsim tattoo artist. Cu un curs de calificare în tatuare, un talent la desen şi multă pasiune pentru artă, un tânăr fără studii superioare poate câştiga până la 6.000 de lei pe lună. Următoarea în top este meseria de cosmetician, un job tot mai căutat în ultima perioadă. Cursurile durează 6 luni, iar specialiştii spun că investiţia în etapa de formare se amortizează în primele 2 luni de la angajare.

„În ultimii 2 ani, numărul celor care au participat la cursurile de calificare în meseria de cosmetician s-a dublat. Explicaţia ar fi cererea tot mai mare de pe piaţa serviciilor de înfrumuseţare, dar şi salariul atractiv. O cosmeticiană începătoare poate câştiga până la 2.500 de lei, la care se adaugă şi bonusuri din partea clientelor, în vreme ce salariul unui specialist cu experienţă în domeniu ajunge şi la 5.000 de lei”, spune dr. Manuela Răvescu, fondatorul unei şcoli de cosmetică din Bucureşti.

Topul joburilor cu salarii atractive

Profit fac şi make-up artiştii sau hairstyliştii, joburi cu oportunităţi mari de angajare. Tot prin absolvirea unor cursuri de calificare, cei mai buni pot câştiga peste 5.000 de lei pe lună.

„Femeile acordă o tot mai mare importanţă aspectului fizic, iar atunci când vine vorba despre hairstyle, cu siguranţă sunt dispuse să investească sume mari pentru a obţine un look în tendinţe. Astfel, un specialist cu experienţă, care a participat la diverse cursuri de specializare, este foarte căutat. În salonul nostru, programările pentru schimbări de look se fac şi cu câteva săptămâni înainte, aşa că nu este de mirare că venitul unui hairstylist bun poate depăşi 5-6 mii de lei, lunar”, spune Alina Butnaru Botea, managerul unui salon de înfrumuseţare. 

Topul joburilor cu salarii atractive este completat de instructorii de fitness şi bucătari. Aceştia pot obţine între 2.000 şi 5.000 de lei pe lună, fără a fi nevoie de studii superioare.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite