DOCUMENT Topul E-urilor din guma de mestecat. Ce conţin, de fapt, produsele tip gumă pe care le consumăm zilnic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gumele de mestecat, consumate în exces, pot afecta inima, plămânii şi ficatul. În plus, ele conţin între 1 şi 17 E-uri, potrivit unui studiu recent al celor de la Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului.

Gumele de mestecat de pe piaţă conţin între 1 şi 17 E-uri. Aşa arată cel mai recent studiu dat publicităţii de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România (ANPCPPS), în cadrul căruia au fost analizate etichetele a 27 de produse tip gumă de mestecat, achiziţionate în mod aleatoriu de reprezentanţii instituţiei.

Concret, în urma studiului a reieşit că în ceea ce priveşte numărul de E-uri, din cele 27 de produse analizate, toate aparţinând producătorului Wrigey România, aproape 26% aveau în conţinut 11 E-uri, 14,8% conţineau între 8 şi 10 E-uri, 11,1% au în conţinut 12 E-uri, în timp ce 7,4% din gumele de mestecat au 13 E-uri.

„Am făcut acest studiu pentru că potrivit reclamelor guma de mestecat ar avea beneficii pentru sănătatea orală şi spre deosebire de pasta de dinţi, guma o mestecăm uneori chiar şi ore în şir. Ignorăm complet faptul că ea conţine fel de fel de coloranţi şi aditivi alimentari”, a explicat Sorin Mierlea, preşedintele ANPCPPS.

La rândul său, medicul dentist Alexandru Brezoescu susţine că guma de mestecat nu are niciun beneficiu pentru sănătatea danturii. Dimpotrivă, atrage atenţia specialistul, consumul exagerat de gumă de mestecat poate duce la probleme digestive.

Niciun beneficiu pentru sănătatea danturii

„Practic, mestecatul de gumă dezvoltă musculatura mandibulei, creează salivă în exces şi, în timp, duce la boli gastrice. Mai bine ne spălăm pe dinţi dimineaţa şi seara. Sfatul meu ar fi să renunţăm la guma de mestecat, pentru că nu are un efect similar pastei de dinţi. În schimb, guma de mestecat are şi E-urile care sunt nocive, mai ales pentru copii”, a precizat stomatologul.

Este o sursă de poluare chimică importantă

Potrivit studiului ANPCPPS, din cele 27 de produse testate, 18,1% au în conţinut zahăr, în timp ce restul de 81% au în conţinut îndulcitori. În plus, gumele vizate conţin arome de diferite fructe.

„Este o sursă de poluare chimică importantă, care în timp poate produce boli la nivelul plămânilor, al ficatului sau al pancreasului. Per ansamblu, orice substanţă chimică introdusă în organism poate să producă dereglări importante. Multe nenorociri se trag de la faptul că lumea nu dă atenţie numărului de E-uri de pe ambalaje. Pe lângă boli de inimă, persoanele respective pot dezvolta chiar şi tulburări nervoase, pentru că un consum exagerat de gumă poate crea dependenţă”, a declarat şi profesorul Constantin Ionescu-Târgovişte, diabetolog şi nutriţionist.

Topul E-urilor din gumele de mestecat

Potrivit studiului, E-urile prezente în aproape toate produsele analizate sunt Sorbitol(E420), Aspartam(E951), Acesulfam K(E950) şi Xilitol(E967). Concret, cele mai multe E-uri, 17 la număr, le conţine guma de mestecat fără zahăr cu îndulcitori şi arome de mango şi pepene galben. De asemenea, câte 13 E-uri au şi gumele de mestecat Airwaves fără zahăr cu mentă şi coacăze şi Airwaves fără zahăr cu mentă şi eucalipt. La polul opus se situează guma pentru copii Hubba Bubba original, cu doar un singur E în compoziţie şi anume lecitina din soia (E322).

Studiu Guma de Mestecat

Pe aceeaşi temă:

Efectele nocive ale energizantelor. E-urile care-ţi „dau aripi”

Băuturile energizante comercializate pe piaţa de la noi conţin între 3 şi 8 E-uri. Aşa arată un studiu recent derulat de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, în care au fost analizate etichetele a opt produse de acest gen. Specialiştii atrag însă atenţia că, atunci când sunt consumate în exces, aceste băuturi au efecte dezastruoase asupra sănătaţii.

Topul E-urilor din ceaiurile îmbuteliate. Cât trebuie să consumi ca să treci de la aliment la medicament şi până la otravă

Băuturile răcoritoare de tip Ice Tea de pe piaţa românească conţin între două şi şapte E-uri. Aşa arată cel mai recent studiu efectuat de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, în care au fost analizate etichetele a 14 produse de acest gen. Specialiştii atrag atenţia că, dacă sunt consumate în cantităţi foarte mari, ceaiurile din comerţ sunt  „otravă pentru organism”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite