Topul celor mai solicitante meserii în opinia românilor. Locul fruntaş este ocupat de medici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii au cea mai solicitantă meserie din România, fiind urmaţi de piloţi, pompieri şi profesori. Potrivit unui studiu recent, 75% dintre români se declară stresaţi şi suprasolicitaţi la locul de muncă, în timp ce 8 din 10 acuză boli şi manifestări cauzate de aceste stări.

Conform unui studiu realizat de Secom, românii cred că medicii au cea mai solicitantă meserie, chiar dacă această profesie nu se află şi în topurile meseriilor solicitante la nivel internaţional. 

Românii au votat topul profesiilor, în ordinea gradului de solicitare:

1. Medic

4. Profesor şi educator

7. Avocat/procuror/judecător

2. Pilot/controlor de trafic aerian

5. Profesionist din domeniul IT/programator

8. Profesionist din domeniul financiar/contabil/auditor 

3. Pompier

6. Şofer profesionist

Pentru crearea acestui top, oamenii au ţinut cont de orele muncite în afara programului, amploarea proiectelor şi nivelul de energie solicitat, nivelul de responsabilitate şi concentrare necesar, lucrul cu termene limită, interacţiunea cu persoane dificile, presiunea de a găsi rapid soluţii, gradul ridicat de risc fizic sau psihic asociat exercitării meseriei.

8 din 10 români resimt efectele suprasolicitării prin diverse simptome sau boli 

Conform aceluiaşi studiu, atunci când se referă la propriile profesii, 75% dintre români se declară stresaţi şi suprasolicitaţi din cauza locului de muncă, în timp ce 1 din 10 indică un nivel intens al stărilor de stres şi suprasolicitare. Dintre aceştia, majoritatea au meserii precum profesor sau educator şi angajat în domeniul IT sau programator, rezultate care confirmă topul de opinie. 

„Aproape 80% dintre persoanele suprasolicitate la locul de muncă prezintă simptome ale afecţiunilor cauzate de stres şi suprasolicitare, majoritatea acuzând oboseală excesivă şi îndelungată (85% persoane), probleme cu somnul sau migrene (65%)”, se arată în studiul Secom.

În aceste situaţii, specialiştii atrag atenţia asupra implicaţiilor pe care suprasolicitarea şi stilul de viaţă modern le pot avea asupra sănătăţii. Una dintre cele mai grave consecinţe este Sindromul de Oboseală Cronică, afecţiune caracterizată prin oboseală intensă, dificultăţi de concentrare, tulburări de memorie, dureri musculare, articulare şi gastrointestinale, insomnie, migrene, depresie, alergii, tulburări hormonale, cardiovasculare, deficite imunitare, manifestări care persistă mai multe luni.

Declanşarea Sindromului de Oboseală Cronică este favorizată de depăşirea capacităţii înnăscute de adaptare la factorii de stres, dar şi de nivelul scăzut şi dezechilibrat al nutrienţilor din organism.

„Suprasolicitarea şi stresul (oxidativ, imunitar, fizic, psihic şi metabolic) nu pot fi combătute doar prin odihnă. Nerezolvate, acestea pot duce în timp la declanşarea altor probleme de sănătate, cum ar fi diabetul zaharat, cancerul, depresiile sau afecţiunile cardiovasculare. Menţinerea funcţionării optime a organismului necesită o abordare complexă, care include şi folosirea suplimentelor alimentare naturale inovatoare. Acestea îmbunătăţesc nivelul nutrienţilor vitali pentru organism (vitamine, minerale, antioxidanţi, aminoacizi, enzime digestive, acizi graşi Omega 3/6/9 etc.). În zilele noastre, când alimentaţia este tot mai săracă în nutrienţi, utilizarea suplimentelor alimentare, sub îndrumarea unui specialist, trebuie să devină un obicei. Deficitul de nutrienţi, asociat Sindromului de Oboseală Cronică, poate fi combătut prin administrarea unui produs cu structură de “Mega-Nutrient”, care să conţină 133 de ingrediente din surse naturale ce stimulează forţa vitală a organismului pentru restabilirea echilibrului şi sănătăţii”, a declarat doctor Ana Costea, directorul Centrului de Medicină Integrativă Secom®.

Doar 2 din 10 români cred că timpul disponibil pentru activităţile de la serviciu este suficient

Din studiul citat mai reiese că 6 din 10 angajaţi consideră că stresul şi suprasolicitarea sunt consecinţe ale orelor de lucru din afara programului, inclusiv în weekend, ale lipsei de energie, ale proiectelor de mare amploare la care lucrează şi ale interacţiunii cu persoane dificile.  

De asemenea, peste 50% dintre angajaţii români declară că se simt obosiţi sau epuizaţi din cauza locului de muncă. Totodată, doar 2 din 10 români consideră că timpul disponibil pentru activităţile de la serviciu este suficient.

Femeile resimt aproape la fel ca bărbaţii stresul şi suprasolicitarea la locul de muncă, din totalul persoanelor afectate, 54,5% fiind persoane se sex feminin.

Recomandările specialiştilor pentru combaterea suprasolicitării 

În perioadele de suprasolicitare, specialiştii atrag atenţia asupra importanţei vitaminelor, mineralelor, aminoacizilor şi a altor substanţe benefice asociate în formule complexe cu rol în refacerea şi susţinerea metabolismului energetic al organismului.

„Suprasolicitarea şi stresul se resimt în metabolismul organismului. Pentru ca procesele metabolice care întreţin viaţa şi care generează energia să se desfăşoare la parametri normali este necesar ca atât cantitatea nutrienţilor, cât şi raportul dintre ei să fie la niveluri optime. Printre aceşti nutrienţi se numără: vitaminele A, C, D, E, K, complexul de vitamine B, zincul, magneziul, calciul, iodul, cromul, substanţele cu rol de reducere a stresului oxidativ, precum acizii graşi Omega 3/6/9 şi antioxidanţii din surse vegetale, extractele din ciuperci medicinale cu rol în reglarea imunităţii şi aminoacizii pentru refacerea ţesuturilor, etc. Este recomandat un supliment alimentar integral, un Mega-Nutrient, care să ajute la reducerea oboselii prin echilibrarea şi susţinerea metabolismului energetic”, a mai adăugat doctorul Ana Costea.

Studiul Secom® a fost realizat cu ajutorul Ivox în octombrie 2014, la nivel naţional, pe un eşantion reprezentativ de 3.381 de respondenţi din mediul urban.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite