Topul celor mai cancerigene substanţe. De ce-i periculoasă meseria de frizer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Adevărul
FOTO: Adevărul

Substanţele cu cel mai ridicat risc de cancer sunt unele extrem de întâlnite în ”meniul” majorităţii populaţiei de pe glob. Potrivit unui studiu recent al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), există trei grupe ale substanţelor cauzatoare de cancer.

Cele mai periculoase sunt cele din grupa unu, din care fac parte, pe primele două locuri, alcoolul şi tutunul. Conform datelor OMS pe anul trecut, la nivel mondial, 8 milioane de decese au loc anual din cauza consumului excesiv de tutun, în timp ce alcoolul este responsabil de 3 milioane de decese, în fiecare an.

Concret, în grupa unu, a substanţelor care cauzează cancer, se află alcoolul şi tutunul, pe primele două locuri, responsabile pentru 1.000.000, respectiv 600.000 de cazuri de cancer pe an. Cancerul, pe care mulţi oameni nu îl depistează la timp, rezultă în decese premature, avertizează cercetătorii. Totodată, alcoolul este cauza a peste 200 de boli, precum cancerul de laringe, de esofag, de ficat, colon, rectal şi cancerul de sân. La rândul său, fumatul cauzează în principal cancer de plămâni, de rinichi şi cancer de vezică. Într-un an, fumatul omoară peste 8 milioane de oameni, la nivel mondial, dintre care, aproximativ 1.2 milioane de decese premature provin din rândul nefumătorilor, care sunt însă expuşi la fumul de ţigară. Mai mult, 65.000 de copii mor anual din cauza diverselor boli atribuite fumatului „la mâna a doua”. Statisticile OMS arată că acest obicei ucide jumătate dintre fumători.

Tot din grupa unu fac parte contaminarea cu diverse substanţe toxice, precum şi de expunerea la substanţe chimice sau raze X în rafinării sau fabrici de aluminiu, care provoacă 300.000 de cazuri de cancer anual. Expunerea solară este şi ea un declanşator al cancerului de piele şi provoacă 97.000 de cazuri de cancer pe an. Tot din grupa majoră de risc fac parte şi pilulele contraceptive şi consumul de cărnuri procesate.

Mai departe, în grupa doi, cu probabilitate ridicată de a cauza cancer se află consumul de carne roşie, pe primul loc, urmat de meseria de frizer, din cauza substanţelor toxice pe care un hairstylist le foloseşte la locul de muncă. Pe locul trei în această grupă se află infecţiile cu malarie, provocate cel mai des de înţepăturile ţânţarilor. Tura de noapte, consumul de steroizi şi consum de alimente prăjite fac şi ele parte din această categorie. Spre exemplu, consumul excesiv de carne roşie  provoacă 50.000 de cazuri de cancer anual şi cel de alimente procesat, 34.000 de cazuri, mai arată OMS.

Şi refolosirea uleiului de floarea-soarelui cauzează cancer, boli de inimă, Alzheimer, demenţă şi Parkinson, avertizează specialiştii. O toxină numită 4-hydroxyu-trans-2nominal este eliberată atunci când refolosim uleiul pentru gătit. Aceasta cauzează proasta funcţionare a ADN-ului şi proteinelor în organism, arată cercetătorii.

În grupa trei, a produselor a căror risc de a crea cancer nu este cunoscut încă, se află zaharina, cafeina şi paracetamolul. La polul opus, telefoanele mobile şi smartphone-urile sunt mai sigure, existând o probabilitate scăzută de a suferi de cancer de la utilizarea acestor dispozitive, arată studiul OMS. Consumul de cafea sau aloe vera, de asemenea, prezintă un risc scăzut de a crea cancer.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite