Topul angajatorilor preferaţi de români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii nu sunt entuziasmaţi de participarea la târguri de locuri de muncă FOTO Adevărul
Românii nu sunt entuziasmaţi de participarea la târguri de locuri de muncă FOTO Adevărul

Un studiu recent a arătat care sunt companiile în care românii ar dori să îşi construiască o carieră în 2016, dar şi care sunt criteriile în funcţie de care migrează de la un angajator la altul.

Google, Microsoft, Mercedes Benz, BMW Group şi Deloitte se alfă în top 10 cei mai doriţi angajatori din România, clasament completat de companiile Dell, IBM, SAP, Porsche şi Continental, potrivit studiului „Most Loved Employers“.

Studiul mai arată că angajaţii pun accent, atunci când migrează dintr-o companie în alta, nu doar pe pachetul salarial, ci şi pe posibilitatea de a menţine un echilibru între viaţa profesională şi cea personală. Chiar dacă această tendinţă este valabilă în special în rândul studenţilor, cercetarea subliniază că, mai nou, inclusiv persoanele aflate la conducerea unor companii au ajuns să pună accent pe un orar flexibil şi pe menţinerea aceluiaşi echilibru între viaţă privată şi viaţă personală.

Potrivit studiului, 12% din respondenţii studiului, care ocupă funcţii-cheie în companii, susţin că un salariu motivant i-ar determina să îşi schime locul de muncă. Însă, 8% din aceştia iau în calcul criteriul echilibrului între viaţă privată şi profesională, în timp ce 6,8% aleg să lucreze într-o altă companie doar în condiţiile în care obligaţiile contractuale sunt îndeplinite. În ceea ce priveşte mediul de lucru, acesta cântăreşte în alegerea unui nou loc de muncă, fiind plasat pe locul cinci în topul criteriilor care determină schimbarea angajatorului actual.

„În alegerea primului job, la o vârstă timpurie, avem unele priorităţi. Cea mai importantă ar fi obţinerea unui venit salarial, indiferent de valoarea acestuia. Chiar dacă nu este foarte ridicat. Ne mulţumim cu oricât ar fi. Evident, în migrarea spre o altă companie, lucrurile se schimbă: considerând că avem deja o experienţă de muncă, abilităţi şi competenţe profesionale dezvoltate şi aplicate, priorităţile se modifică şi, deci, cerinţele. Nu mai acceptăm orice, oricum. Desigur, contează salariul şi fiecare schimbare de job implică un venit mai mare, dar apar alte condiţii. Flexibilitatea programului de lucru, timpul şi sarcinile de lucru, care să permită centrarea angajatului şi pe alte aspecte ale vieţii, precum cele personale“, a comentat rezultatele studiului psihologul Mihai Copăceanu.

Potrivit acestuia, viaţa personală capătă prioritate după o anumită vârstă. „La muncă poate să apară rutina şi nemulţumirea şi, deci, angajatul român doreşte să termine repede programul pentru a se putea centra pe ceea, zice el, face cu plăcere, fie că sunt hobby-uri, fie viaţă familială“, a completat psihologul, adăugând că angajaţii pun preţ, în momentul de faţă, şi pe alte beneficii oferite de companie.

Bonusurile şi asigurările de sănătate, un plus

Studiul citat notează că orarul flexibil, bonusurile pe baza performanţei, asigurarea de viaţă privată şi al 13-lea salariu sunt câteva dintre beneficiile pe care potenţialii angajaţi le iau în calcul atunci când optează pentru o anumită companie.

Referitor la sursele din care îşi culeg informaţia, aceştia preferă să caute date despre locurile de muncă şi oportunităţile existente pe site-urile de joburi. Pe locul doi în topul surselor de informare despre angajatori şi oportunităţi sunt site-urile proprii ale companiilor la care vor să lucreze. Contactarea unor agenţii de recrutare şi participarea la tâgurile de carieră vin abia pe locurile trei şi patru în top.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite