Top 10 probleme ale angajatului român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii români din multinaţionale nu înţeleg rolul lor în atingerea obiectivelor companiei şi acuză lipsa de transparenţă în comunicarea internă, potrivit unui studiu realizat recent de Trainart, firmă specializată în programe de training.

Trainart a întocmit chiar şi un top 10 al problemelor cu care se confruntă angajaţii din companiile multinaţionale. Topul a rezultat în urma răspunsurilor colectate de la 9.000 de angajaţi care lucrează în domenii precum industria farmaceutică, vânzări, financiar sau logistică. 

Potivit acestora, topul nemulţumirilor este următorul:

1. Nu simt că fac parte din "higher purpose" al firmei; 

2. Lipsa de transparenţă în comunicarea internă;

3. Programul de lucru inflexibil;

4. Volumul prea mare de muncă care afectează echilibrul dintre viaţa profesională şi cea personală

5. Relaţia sinuoasă cu alte departamente din cadrul companiei;

6. Lipsa unui management corect al performanţei;

7. Lipsa managerilor – lideri;

8. Management abuziv în unele organizaţii; 

9. Motivaţia financiară scăzută 

10. Obligaţia de a prelua sarcini care exced fişa postului 

Birocraţia distruge creativitatea, susţin angajaţii

Alte cauze care conduc la o motivare scăzută a angajaţilor sunt birocraţia existentă în unele organizaţii, din cauza faptului că, spun respondenţii, se pierde timp şi idei. 

„Comunicarea internă eficientă şi transparentă sunt esenţiale. Oricine doreşte să ştie pe ce se poate baza şi pe ce nu. Chiar şi atunci când organizaţia navighează în ape tulburi şi nu este foarte sigur unde va ajunge, acest lucru trebuie comunicat. Oamenii aleg, în cea mai mare parte, să rămână în continuare în barcă, contrar aşteptărilor poate”, a explicat Adriana Boşcănici, managerul Trainart.

Potrivit acesteia, importantă pentru angajaţi este şi problema neînţelegii sistemului amplu de funcţionare a companiei.

„De exemplu, mă gândesc la echipele de vânzări care primesc un target de atins şi spun: «De ce trebuie să facem x%, e prea mult, e exagerat!», fără să înţeleagă că, de exemplu, un discount dat de el de 2% unui client cheie poate însemna o modificare foarte mare în profitul total”, a completat Boşcănici.

Românii sunt neproductivi 

Cu toate acestea, o altă cercetare arată că românii lucrează mult şi prost. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Ipsos Mori pentru Microsoft care arată că aproximativ 15% din români lucrează 51 de ore pe săptămână sau mai mult, procent aproape dublu faţă de media europeană de 9%.  

În acelaşi timp, datele Eurostat arată că rata productivităţii în România era de 5,6 euro/oră, adică de şase ori sub media europeană şi de aproape 12 ori mai mică decât rata productivităţii în Norvegia (59 euro/oră). Mai mult, studiul arată că angajatorii români nu prea creează condiţii pentru a creşte rata productivităţii şi că doar maximum 10% din angajaţii români utilizează un smartphone oferit de angajator, aceasta fiind rata cea mai scăzută din Europa, după Ucraina.

„38% din angajaţi vin cu laptopurile de acasă, în timp de 30% vin chiar cu desktopurile personale şi utilizează telefoanele personale. De asemenea, România este ţara europeană cu cel mai mare număr de angajaţi nevoiţi să fie prezenţi la birou, 81% faţă de Norvegia – 51%”, mai spun realizatorii studiului.

Pe aceeaşi temă:

Trândăvia omoară meseria. De ce muncesc românii mult şi produc puţin

Productivitatea românilor este cea mai scăzută din Europa, deşi suntem printre naţiile care muncesc cel mai mare număr de ore pe săptămână. Experţii spun însă că cei mai mulţi dintre noi avem tendinţa „să lăsăm pe mâine ce putem face azi”.

STUDIU România, ţara europeană cu cel mai mare număr de angajaţi nevoiţi să fie prezenţi la birou

România este ţara europeană cu cel mai mare număr de angajaţi nevoiţi să fie prezenţi la birou pentru a-şi îndeplini sarcinile de lucru (81%), la polul opus aflându-se Norvegia, unde 51% dintre angajaţii IMM-urilor trebuie să fie efectiv la muncă, potrivit unui studiu Ipsos Mori pentru Microsoft.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite