Toate afacerile Vîntu– Luca, luate la puricat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii, la sesizarea „Spălării Banilor“, verifică toate contractele semnate de Sorin Ovidiu Vîntu şi de sindicalistul Liviu Luca începând din anul 2003. Zeci de contracte supraevaluate încheiate de Petromservice, firmă controlată din umbră de Sorin Ovidiu Vîntu şi de Liviu Luca, sunt verificate de procurori în dosarul falimentării acestei societăţi.

De altfel, fosta conducere a Petromservice a fost trimisă în judecată, în acest an, în două dosare sub acuzaţia de delapidare şi spălare de bani. Printre cei trimişi în judecată se numără şi foştii directori generali ai Petromservice Gheorghe Şupeală şi Mihai Sorin, dar şi fostul director financiar al Petromservice, Zizi Anagnostopol (toţi trei arestaţi preventiv şi în dosarul falimentării Petromservice).

Începând cu anul 2007, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combaterea Spălării Banilor a trimis mai multe informări privind tranzacţii dubioase făcute prin offshore-uri de către Petromservice, iar procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au deschis mai multe anchete.

Potrivit unui proces-verbal de sesizare al procurorilor, Mihai Sorin şi omul de afaceri Ion Cristinel Chiţu, „sub coordonarea lui Liviu Luca, au înfiinţat mai multe societăţi comerciale, care erau controlate direct sau indirect cu ajutorul anumitor persoane, prin care Petromservice a achiziţionat servicii supraevaluate."

Află cum milionarul Sorin Ovidiu Vîntu şi-a spălat banii în Republica Moldova

Citeşte şi

EDITORIAL DE SABIN ORCAN: Bandiţelul lui Vîntu

Procurorii au enumerat şi o parte dintre aceste societăţi: Candor Com SRL Ploieşti-administrator şi asociat Iulia-Gabriela Rădoi, WinProf Invest SA Braşov, Profimax Braşov şi Expert Management Braşov. Un alt exemplu este firma Aqua Pura SRL Ploieşti, societate care a fost băgată în faliment şi care a preluat spre execuţie de la Sorin Mihai şi Liviu Luca importante lucrări la preţ supraevaluat. Ulterior, Luca şi Mihai au justificat, conform procurorilor, retragerea din patrimoniul Petromservice a unor importante sume de bani.

Afaceri „de familie"

Într-un alt caz, al societăţii Serapis Consulting Braşov, „care a primit spre execuţie lucrări la preţuri supraevaluate", procurorii au constatat că patroana acestei firme era Cristina Mihai, soţia lui Sorin Mihai. Omul de afaceri Ion Cristinel Chiţu a fost trimis în judecată pentru complicitate la delapidare, după ce mai multe firme ale acestuia au primit contracte bănoase de la Petromservice. Ion Cristinel Chiţu a declarat procurorilor că a fost asociat, la un moment dat, cu Sorin Mihai, în firma Serapis Consulting Braşov.

Bani dirijaţi către Petrolul Ploieşti

O altă parte a anchetei vizează fapte din 2003-2004, privind modul în care Liviu Luca s-a folosit de influenţa sa în cadrul SNP Petrom şi a impus dirijarea a aproximativ nouă milioane de euro către Liga Asociaţiilor Sportive din Ploieşti, care era condusă „de un apropiat al său, Florin Bercea." O parte din bani a ajuns la echipa Petrolul Ploieşti.

Protestul din faţa vilei sindicalistului Liviu Luca, investigat de jandarmi

Aproximativ 30 de persoane au organizat marţi seară un protest, cu pancarte şi înjurături, în faţa casei din Păuleşti (Prahova) a sindicalistului Liviu Luca. Potrivit martorilor, oamenii au fost aduşi cu autocarul, cel mai probabil din Ploieşti. „Protestul nu a fost autorizat", ne-a confirmat primarul comunei Păuleşti, Ion Drăguşin. „Când au ajuns jandarmii, protestatarii erau pe plecare. Am discutat cu şoferul mijlocului de transport pe care l-au avut. Suntem în investigaţii, vom viziona filmările. E posibil să existe sancţiuni", ne-a comunicat maiorul Leonard Dragomirescu, purtătorul de cuvânt al IJJ Prahova.



Coincidenţă sau nu, singura echipă de televiziune care a fost la faţa locului a fost de la instituţia media controlată de Sebastian Ghiţă, fostul manager general de la Realitatea TV (post deţinut până în aprilie 2011 de Sorin Ovidiu Vîntu).  Alex Călinoiu

info
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite