„…TOŢI cetăţenii de etnie rromă au ACCES INTERZIS în spaţiul nostru de joacă!“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este mesajul prin care o firmă („Mischa Kids”), care gestionează un loc de joacă dintr-un mall din Botoşani, îşi încheie o postare pe Facebook prin care denunţă un posibil furt comis de un minor, presupus rom.

Practic, din postarea dnei Mihaela Vasilica, probabil administratorul firmei, înţelegem următorul lucru: un copil rom a furat din locul de la joacă o sumă de bani. Mihaela Vasilica nu a anunţat poliţia, ci a postat pe Facebook un anunţ - însoţit (ilegal) de poza minorului - prin care solicita înapoierea sumei şi comunica tuturor romilor (eventual copii) că nu mai au acces în locul de joacă. Poliţia s-a autosesizat, l-a identificat pe minor şi, aşa cum susţine doamna Vasilica pe reţeaua de socializare, i-a recomandat să şteargă din postare „interzicerea accesului romilor”, pentru că asemenea interdicţie este în afara legii.

Cu alte cuvinte, poliţia din Botoşani şi-a cam făcut treaba, însă doar parţial: a identificat hoţul, dar, în acelaşi timp, a acoperit o tentativă rasistă comisă într-un spaţiu public.

Organizaţiile de drepturile omului au condamnat acest mod de a generaliza suspiciunea de furt comisă de un copil asupra tuturor copiilor romi, interzicându-li-se accesul într-un loc de joacă. În acest sens, au fost depuse plângeri la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi penale împotriva societăţii „Mischa Kids”, precum şi plângeri penale împotriva poliţiei Botoşani pentru protejarea infractorului.

image

Dna Mirabela Pîslaru, educatoare şi activistă romă din Botoşani, consideră că „astfel de activităţi denotă lipsă de responsabilitate şi o încălcare flagrantă a legislaţiei, iar îngrădirea drepturilor unor copii pentru că sunt romi este similară unei crime cu efect lent şi pe termen lung. Stigmatul pe care copiii romi (care nu mai au voie să intre în locul de joacă, deşi şi-au sărbătorit acolo zilele de naştere ori s-au jucat pur şi simplu) va genera un efect pe termen lung în dezvoltarea lor, acumulând şi internalizând sentimente de inferioritate. Copiii sunt copiii, indiferent de etnia lor şi vor creşte aşa cum societatea îi lasă să crească.”

Agenţia Dezvoltare Comunitară Inter-Activă, o asociaţie pe care o coordonează dna Pîslaru, pe lângă acţiunile legale împotriva manifestărilor rasiste ale locului de joacă, va iniţia şi o serie de acţiuni civice împotriva rasismului în Botoşani.

Între timp, din anunţul dnei Vasilica a fost ştearsă interdicţia copiilor romi de a mai intra în locul de joacă, dar - după cum aceasta a afirmat - a făcut acest lucru nu pentru că a identificat un act rasist care ar genera un impact major în rândul copiilor din Botoşani, ci pentru că ar putea fi sancţionată conform legii.


Drept la replică din partea reprezentanţilor Mischa Kids:

„Articolul publicat pe Adevarul.ro ieri, duminica, 11.02, sub titlul "Toti cetatenii de etnie rroma au acces interzis la spatiul nostru de joaca" scris de Ciprian Necula, contine informatii care nu reprezinta si punctul nostru de vedere.

In virtutea dreptului la replica, va transmitem mai jos si punctul de vedere al reprezentantilor Mischa Kids, precum si solicitarea de a-l publica, pentru o mai buna si corecta informare a publicului.

Mischa Kids dezminte acuzatiile de rasism si discriminare primite in mediul online de reprezentantii etniei rrome, carora le cere scuze daca s-au simtit lezati de afirmatia noastra impulsiva si nepremeditata si, in cel mai scurt, timp rectificata cu scuzele de rigoare. Dorim sa precizam ca la Mischa Kids niciodata nu s-au facut diferentieri pe criterii etnice, toti clientii au fost tratati cu prietenie si respect si nu a existat niciun client caruia sa i se refuze accesul la spatiul de joaca.

Mihaela Stoiciuc, administrator“

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite