Titi Aur: Cum să eviţi un carambol ca acela petrecut pe Autostrada Soarelui şi ce faci dacă te loveşte o maşină din spate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Facebook
FOTO Facebook

Un carambol cu peste 50 de maşini a avut loc vineri dimineaţă, pe Autostrada Soarelui. Era ceaţă densă, dar şoferii nu au ţinut cont că vizibilitatea este redusă şi au mers mult prea repede, cu peste 100 de kilometri pe oră.

Pilotul Titi Aur, expert în conducere defensivă, a explicat la Digi24 ce trebuie să facem pentru a evita o astfel de situaţie şi cum trebuie să procedăm dacă nu reuşim acest lucru şi ne loveşte o maşină din spate.

Titi Aur spune că un astfel de accident poate fi evitat "dacă înţelegi ce ţi se poate întâmpla atunci când conduci”.

Astfel de accidente în lanţ se întâmplă din cauza "efectului de turmă”, când şoferii uită să meargă în condiţii de siguranţă şi măresc viteza.

"Adică dacă ceilalţi merg mai repede înseamnă că se poate şi eu sunt ăla fraier care merge prea cuminte. Şi atunci încep să merg mai tare. Fiecare îl influenţează pe cel de lângă el şi începem să mergem din ce în ce mai tare şi mai apoape de cel din faţă. La asta tinde subconştientul. E efectul de turmă”, a spus Titi Aur.

El a adăugat că distanţa faţă de celelalte maşini ar trebui să fie jumătate din viteză, în metri. Adică, la o viteză de 90 de kilometri pe oră, distanţa faţă de maşina din faţă ar trebui să fie de 45-50 de metri.

"Ce trebuie să ştiu eu, cel de la volan? Că în astfel de condiţii apare efectul de turmă şi eu nu trebuie să intru în jocul ăsta. Trebuie să păstrez viteza şi distanţa, iar dacă cel din spatele meu e prea aproape de mine, eu nu pot să fac altceva decât să măresc şi mai mult distanţa faţă de maşina din faţa mea, ca în cazul unei frânări mai violente a celor din faţă, eu să am unde să frânez mai lent, să mă protejez şi de cel din spatele meu”, a spus Titi Aur.

În cazul în care o ciocnire nu poate fi, totuşi, evitată, Titi Aur spune că şoferul trebuie să-i anunţe pe pasageri că urmează un impact, astfel încât şi aceştia să fie pregătiţi.

Pilotul spune că e recomandat să ai o maşină cât mai sigură, să foloseşti centurile de siguranţă, copiii să fie puşi în scaunele speciale, iar tetierele să fie reglate astfel încât să protejeze gâtul. Titi Aur atenţionează că pasagerii care stau pe bancheta din spate nu reglează aproape niciodată tetierele, ceea ce le pune viaţa în pericol.

Pilotul spune că, înainte de impact, toţi oamenii din maşină trebuie să-şi încordeze muşchii, pentru a atenua impactul, şi să aibă picioarele îndoite uşor. Cel mai grav afectaţi sunt pasagerii care nu sunt atenţi sau dorm, a explicat el.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite