Tigrul platanului, insecta care îi terorizează pe bucureşteni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Pentru al doilea an la rând, o insectă face ravagii în parcurile din Capitală şi nu numai: tigrul platanului. Micile insecte, care atacă frunzele copacilor, îi atacă şi pe bucureşteni, aşezându-se pe haine. Ciupiturile lor devin deranjante însă, arată medicii, în afară de senzaţia neplăcută, aceştia nu pun în pericol starea de sănătate.

Prin urmare, pentru a scăpa de insectele care sunt originare din America de Nord, autorităţile locale se laudă că au dat startul unei campanii de dezinsecţie. 

Momentan, specialiştii în boli infecţioase afirmă că nu se ştiu sigur dacă muşcătura musculiţei, care are între 5 şi 6 milimetri, corp aplatizat, aripi transparente prevăzute cu dungi negre, este sau nu periculoasă. Însă aceştia arată că nu au putut face o corelaţie între înţepătura tigrului de platan şi vreo infecţie apărută la pacienţi. 

Ce recomandă specialiştii în caz de înţepătură

Cu toate acestea, specialiştii recomandă ca, în caz de înţepătură, locul să fie imediat spălat cu apă şi săpu, pentru a fi dezinfectat. În plus, medicii le recomandă celor cu alergii să se prezinte totuşi la doctorul de familie dacă zona se înroşeşte, mai ales că cei înţepaţi susţin că spray-urile folosite împotriva ţânţarilor nu ţin la distanţă musculiţele. 

Problema majoră e că, pe lângă parcuri, tigrul platanului a început să invadeze balcoanele apartamentelor. „Pentru a scăpa de prezenţa insectei peste tot în jurul nostru, soluţia o reprezintă hainele lejere care să acopere însă mâinile şi picioarele în totalitate iar înainte de intrarea în casă, hainele trebuie scuturate foarte bine”, explică infecţioniştii.

În ce condiţii apare tigrul platanului 

Se pare că temperatura optimă pentru dezvoltarea insectei este în jur de 27 de grade. Spre exemplu, anul trecut, presa scria că platanii şi frasinii din mai multe oraşe s-au uscat din cauza prezenţei acestei insecte. Atunci, au fost  recomandate tratamente fitosanitare în parcuri, scuaruri şi aliniamente stradale cu produse de protecţia plantelor omologate, specifice speciilor pomicole şi dendrologice, cu repetarea tratamentului după 7-10 zile, în funcţie de specificaţiile tehnice ale produsului ales.

Insectele pot răspândi boli prin înţepături sau prin alte mijloace

ţânţarii din specia Anopheles transmit malaria şi febra Dengue, responsabile de moartea câtorva milioane de oameni

musca ţeţe poate transmite microorganisme care cauzează „boala somnului” (Tripanosomiaza africană)

puricele poate găzdui paraziţi ce cauzează encefalită, tularemie sau chiar ciumă

căpuşele pot transmite boala Lyme

păduchii şi acarienii pot transmite paraziţi care cauzează tifos

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite