Theodorescu: "Romania a participat la Holocaust, dar nu pe teritoriul ei"

In Romania nu a avut loc un Holocaust, dar, prin guvernarea Antonescu si actiunile sale in teritoriul ocupat, a participat la Holocaust, a declarat, luni, pentru Mediafax, ministrul Culturii Razvan


In Romania nu a avut loc un Holocaust, dar, prin guvernarea Antonescu si actiunile sale in teritoriul ocupat, a participat la Holocaust, a declarat, luni, pentru Mediafax, ministrul Culturii Razvan Theodorescu, in legatura cu recentele ecouri in presa internationala a unei declaratii a Guvernului. In sedinta din 12 iunie, Guvernul a aprobat Acordul de Cooperare intre Arhivele Nationale ale Romaniei si Muzeul Memorial al Holocaustului din SUA. In finalul comunicatului care facea cunoscuta aceasta decizie, se subliniaza "cu tarie" ca "inlauntrul hotarelor Romaniei in epoca 1940-1945 nu a avut loc un Holocaust", fara a se da nici un fel de explicatii. Declaratia a intrat in dezbaterea presei internationale, care a comentat pozitia Guvernului roman si existenta sau nu a Holocaustului in Romania. Theodorescu, istoric de profesie, a declarat ca "nu a avut loc un Holocaust in granitele Romaniei Regale din 1940-1945, dar Romania, prin guvernarea Antonescu si actiunile sale in teritoriul ocupat, in primul rand in Transnistria, a participat la Holocaust".

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: