Theodor Stolojan: Sistemul de pensii nu mai este sustenabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul Theodor Stolojan a atras atenţia, vineri, că sistemul de pensii nu mai este sustenabil şi că trebuie trecut la sistemul în care fiecare individ îşi constituie propriul fond de pensii în timpul vieţii active.

"Sistemul de pensii, orice i-aţi face, nu mai este sustenabil. Sub nicio formă. Şi nu discutăm aici de faptul că din bugetul de stat trebuie să tai tot timpul, ştiu eu, 2-3 miliarde de euro, ca să acoperi deficitul la sistemul de pensii. Problema e pe fond. În condiţiile în care ai atâţia români care lucrează în străinătate, în condiţiile în care în următorii 20-25 de ani România are de recuperat din diferenţele faţă de ţările dezvoltate, trebuie trecut de la sistemul actual, în care cei care lucrează plătesc contribuţii pentru cei care se află la pensie, la sistemul în care fiecare individ îşi constituie propriul fond de pensii în timpul vieţii active'', a declarat Stolojan, potrivit Agerpres.

În plus, acesta a mai spus că măsura trebuie luată cât mai repede.

"Cu cât vom întârzia o asemenea decizie, cu atât va fi mai greu. Gândiţi-vă că astăzi sunt 3,5 milioane de pensionari care au pensie sub 1.000 de lei. Nimeni nu poate face absolut nimic substanţial pentru aceştia, de aceea sistemul trebuie schimbat", a adăugat Stolojan.

Afirmaţiile lui Theodor Stolojan au fost făcute în cadrul disertaţiei susţinute de acesta cu prilejul primirii titlului Doctor Honoris Causa din partea Universităţii Valahia Târgovişte.

Stolojan a semnat, în calitate de prim ministru, în urmă cu 20 de ani, pe 1 iunie 1992, hotărârea de guvern de înfiinţare a universităţii târgoviştene.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite