The romanians are coming. In the bush

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
De ce se pleacă din România? De prea mult bine (În fotografie, Alex Fechete, naratorul din documentarul „Vin românii”) FOTO Adevărul
De ce se pleacă din România? De prea mult bine (În fotografie, Alex Fechete, naratorul din documentarul „Vin românii”) FOTO Adevărul

„The romanians are coming” e bun. E bine filmat şi nu-i nici pe departe ofensator. OK, nu-i Columna, nu-i Mihai Viteazu, nu-i nici Wild Carpathia, nu e despre Eminescu, Vuia, Ana Aslan, Viscri sau laserul de la Măgurele. E doar despre nişte amărâţi care dorm pe sub podurile englezeşti ca să aibă câţiva euro pe care să-i trimită acasă, în România.

Cine s-a supărat pe el fie nu l-a văzut, fie e ipocrit sau politician (ştiu, pleonasm). 

Majoritatea intervievaţilor vor să muncească. Unul singur sugerează că fură, dar este filmat adunând fier vechi din preajma locuinţelor. Nu vedem proxeneţi, şefi de clan, boşi de boşi care se duc în Anglia „să dea cu jula”. Doar români care trec Canalul Mânecii pentru că, probabil, acasă au băgat-o pe mânecă.

De ce nu muncesc în România? Pentru că legile româneşti sunt făcute ca să-i ajute pe hoţi, pentru că Ponta e un plagiator mincinos, pentru că sora şi cumnatul lui fură, pentru că prietenul lui a instalat la MAI un call-center care n-a funcţionat niciodată, pentru că fratele fostului preşedinte făcea afaceri cu interlopii, iar preşedintele însuşi declară că „s-ar putea să fi folosit bani negri în campania electorală”, pentru că Udrea construia săli de sport în sate populate de nonagenari, pentru că 40% din orice contract cu statul merge în buzunarul unor „şmecheri”, pentru că România, o ţară săracă, are cel mai scump kilometru de autostradă, pentru că aparate de sute de mii de euro zac nefolosite în spitale în care nu se poate trage apa la closet. D-aia nu muncesc fraierii ăia în România, nu că nu le-ar prii clima: de 25 de ani, ţara asta e distrusă sistematic. Şi nu de englezi. 

Dacă am înţelege cu adevărat mesajul filmului şi ne-ar păsa, a doua zi ar trebui să fim în faţa Parlamentului sau a Guvernului. Acolo unde sunt bubele. Nu-i treaba englezilor să le trateze, e strict obligaţia noastră. Nu ne pasă? Atunci să luăm punga de popcorn şi să ne aşezăm în faţa televizorului, unde tocmai vedem un ministru luat în cătuşe, pentru o şpagă de câteva milioane de euro. 

PS: toţi românii intervievaţi arată mai bine decât ăia doi sau trei englezi care se plâng de „românii dizgraţioşi”. Iar casa Anei, din Constanţa, e mai faină decât casa în care e găzduită în Anglia. Măcar asta să fi observat, prefăcuţilor.

Ah, o ultimă observaţie: „documentarul” celor de la Channel 4 e de o mie de ori mai bun decât Umbrele de pe HBO. Şi totuşi, despre Umbre n-am auzit să se spună (sau nu atât de apăsat) că ne-ar discredita.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite