The Economist: „România se va confrunta cu un risc ridicat de proteste în 2014”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România se va confrunta cu un risc ridicat de revolte şi proteste în 2014, este concluzia unui studiu realizat de prestigioasa revistă „The Economist”, care clasează ţara noastră în a patra categorie ca risc, din cinci, în ordine crescătoare, din perspectiva conflictelor sociale.

Alături de România, alte ţări precum Bulgaria, Turcia, China, cât şi Spania sau Ucraina s-ar putea confrunta anul viitor cu tulburări sociale puternice.

Cele mai importante cauze care pot determina mişcări sociale violente sunt, din perspectiva publicaţiei britanice, scăderea accelerată a economiei, guvernarea slabă şi ineficientă, precum şi o inegalitate tot mai mare între venituri.

„Declinul veniturilor şi rata ridicată a şomajului nu sunt urmate întodeauna de mişcări sociale. Doar atunci când problemelor economice li se adaugă un alt element de vulnerabilitate, riscul de proteste devine ridicat. Factorii care pot declanţa revoltele pot fi inegalităţi ale veniturilor, guvernarea ineficientă, tensiuni etnice, precum şi o istorie a revoltelor în respectivul stat. De o importanţă deosebită, care conduce deseori la conflicte sociale, este erodarea încrederii în guverne sau instituţii. O criză a democraţiei”, notează sursa citată.

Cercetarea realizată de către jurnaliştii de la „The Economist” a stabilit cinci clase de risc privind posibilitatea izbucniri unor mişcări de strada pentru 150 de ţări din întreaga lume. Studiul arată că 65 de state se află în cele două clase majore de risc privind protestele, 85 dintre ele rămânând în clase de risc scăzut sau foarte scăzut.

Printre ţările care prezintă un risc foarte ridicat sunt Argentina, Grecia, Egipt, Irak sau Siria.

Apoi, printre statele care vor avea anul viitor un risc ridicat de proteste şi tulburări sociale ar putea fi România, Bulgaria, Turcia, Ucraina, China, Croaţia, Spania, Portugalia şi Moldova.

Dintre statele cu un risc mediu de proteste pentru anul viitor regăsim Franţa, Serbia, Rusia, Italia, Lituania, Israel, Irlanda.

La polul opus, ţările cu risc scăzut şi foarte scăzut de tulbrări sociale în 2014 sunt: Australia, Polonia, Danemarca, Austria, Luxemburg.

Comparativ cu un studiu asemănator realizat acum cinci ani, 19 ţări au un grad mai mare de risc al revoltelor, în special cele din zona Orientului Mijlociu, a Africii de Nord, precum şi a Europei de sud sau din Balcani.

Cercetarea realizată de către cei de la „The Economist” a avut la bază date privind situaţia economică şi stabilitatea instituţională din 150 de state. 


Citeşte şi:

FOTO VIDEO Mii de oameni au protestat în Capitală. Un manifestant s-a urcat pe o maşină a Jandarmeriei, în Piaţa Revoluţiei

Mii de oameni au mărşăluit sâmbătă seară în centrul Capitalei, de la Piaţa Universităţii spre Guvern şi apoi în Piaţa Revoluţiei, pentru a se întoarce, patru ore mai târziu, în locul în care s-au întâlnit. Ei au cerut demisia Guvernului şi a şefului statului, iar pe traseu s-au oprit de câteva ori pentru a aprinde lumânări în memoria eroilor căzuţi în Revoluţia din 1989.

România la ceasul anarhiei

Prin tradiţie, intervalul dintre Crăciun şi Anul Nou e un răstimp al bilanţurilor. Cel al anului politic românesc e, de această dată, deosebit de alarmant.

SERIAL Adevărul despre noii revoluţionari. Alexandru Alexe, portretul unui protestatar de meserie

La 29 de ani, Alexandru Alexe trăieşte pe banii părinţilor şi îşi dedică tot timpul protestelor. Cum şi de ce alege un tânăr să facă asta? Pentru a înţelege logica mişcărilor de stradă, este nevoie şi de astfel de întrebări.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite