Testele rapide antigen COVID-19 cu probă din salivă nu sunt pe lista Comisiei Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Testele de salivă ar trebui să depisteze elevii infectaţi cu SARS-CoV-2 Foto: Shutterstock
Testele de salivă ar trebui să depisteze elevii infectaţi cu SARS-CoV-2 Foto: Shutterstock

Comitetul pentru securitatea sănătăţii al Comisie Europene a stabilit o listă a testelor rapideantigen COVID-19, arată InfoCons, iar testele de saliva nu sunt acceptate.

Statele membre UE au convenit în unanimitate cu privire la o recomandare a Consiliului de stabilire a unui cadru comun pentru utilizarea testelor rapide de antigen şi recunoaşterea reciprocă a rezultatelor testelor COVID-19 pe întreg teritoriul UE. Testele rapide antigen care se bazează exclusiv pe materiale de prelevare, altele decât probele nazale, orofaringiene şi/sau nazofaringiene (de exemplu, salivă, spută, sânge şi/sau fecale), nu sunt incluse în lista comună a UE a testelor antigenice.

„Astfel, doar rezultatele testelor bazate pe specimene nazale, orofaringiene şi/sau nazofaringiene ar trebui să fie valabile pentru eliberarea certificatelor de testare pentru certificatul digital COVID al UE”, arată InfoCons într-un comunicat.

„Trecem printr-o perioadă dificilă şi trebuie să fim atenţi de unde şi ce cumpărăm când vine vorba de testele COVID- 19. Dacă nu suntem atenţi şi nu ne informăm, riscăm să achiziţionăm teste care sunt destinate doar uzului profesional, acestea fiind dispozitive medicale. Prin folosirea neadecvată a acestor

dispozitive riscăm să ne punem în pericol sănătatea noastră, dar şi a celor din jur", a declarat Sorin Mierlea, preşedinte InfoCons.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite