Teste pentru angajarea în Armată. Cum poţi deveni cadru militar activ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fascinaţia uniformei militare
Fascinaţia uniformei militare

Teste pentru angajarea în Armată. O carieră militară a fost întotdeauna o provocare pentru oricine. Fie că eşti interesat de siguranţa unui loc de muncă, un salariu decent sau senzaţii şi trăiri deosebite, Armata poate îndeplini toate aceste aspiraţii. Vă spunem care sunt testele pe care va trebui să le treceţi pentru a deveni cadre militare active.

Înainte însă de a deveni cadru militar activ trebuie să parcurgi o serie de teste de recrutare, cele mai multe cu caracter eliminatoriu.

Procesul de recrutare în Armată cuprinde mai multe etape, în funcţie de ”arma” pentru care optezi. Recrutarea presupune, în primul rând, îndeplinirea unor criterii referitoare la vârstă, aptitudini, studii etc. 

Dacă îndeplineşti criteriile generale şi specifice de recrutare şi te hotărăşti să îmbrăţişezi profesia militară, vei primi toate îndrumările de care ai nevoie pentru completarea dosarului de candidat, cu documentele necesare, precum copii ale actelor de identitate şi de studii, certificatul de cazier judiciar etc. De asemenea, vei completa câteva documente tipizate.

Potrivit Direcţiei de Management Resurse Umane, din cadrul Ministerului Apărării Naţionale (MApN), primul test pe care trebuie să-l treacă viitorii militari este cel medical. Examenul clinic care verifică stare de sănătate a candidaţilor presupune prezentarea la medicii specialişti (medicină internă, chirurgie, ortopedie, ORL, neurologie, psihiatrie, dermatologie, boli infecţioase etc.

Trecerea cu succes a examenului medical te califică în etapa următoare: interviul de cunoaştere.
Pe parcursul acestuia, recrutorul va verifica, încă o dată, îndeplinirea criteriilor de recrutare, după care veţi purta un dialog ce se va finaliza cu completarea unui chestionar confidenţial şi cu concluziile şi recomandările recrutorului. Este recomandat ca în timpul acestui dialog să fii sincer şi relaxat, el nu are caracter eliminatoriu.

Ulterior, recrutorul te va planifica pentru pasul următor – susţinerea probelor de selecţie la centrul zonal de selecţie şi orientare.

Teste pentru angajarea în Armată. Probele psihologice şi cele fizice

Următoarea etapă a recrutării este foarte importantă, deorece presupune parcurgerea unor probe cu caracter eliminatoriu. Acestea te vor testa dacă ai potenţialul aptitudinal-motivaţional minim necesar pentru profesia militară.

Candidaţii trebuie să treacă, mai întâi, de probele psihologice. Acestea constau într-un test de inteligenţă - care evaluează gândirea logică, raţionamentul, capacitatea de a lucra contra timp, memoria, abilităţile numerice şi vederea în spaţiu, vocabularul etc, un chestionar de personalitate - pentru evaluarea posibilităţilor de adaptare la condiţiile specifice mediului militar, un test situaţional – o probă de grup, teoretică şi practică (pentru ofiţeri şi subofiţeri), care evaluează aptitudinile de lider şi capacitatea de a lucra în echipă.

Dacă ai trecut de aceste teste, probele fizice care vor urma îţi vor pune la încercare îndemânarea, rezistenţa şi forţa.

Probele fizice constau în parcurgerea într-un timp determinat a unui traseu utilitar-aplicativ, care conţine 10 subprobe pe un circuit de 90 de metri lungime, şi care evaluează nivelul de dezvoltare a deprinderilor motrice de bază, calităţile motrice combinate, dar şi existenţa unor calităţi psihice, cum sunt tenacitatea şi curajul. Ulterior, vei fi supus unei probe de rezistenţă pe distanţa de 1.000 sau 2.000 de metri, în funcţie de categoria de personal pentru care ai optat şi de vârstă.

Teste pentru angajarea în Armată. Interviul final

Succesul în aceste probe te aduce tot mai aproape de cariera militară. Ultimul hop este un interviu de evaluare finală, care vizează capacitatea de exprimare, depistarea defectelor de vorbire, motivaţia, etc.

Fiecare probă în parte are caracter eliminatoriu imediat. Rezultatul după fiecare probă este „Admis” sau „Respins”.

În funcţie de rezultatele obţinute la probele psihologice şi fizice, candidaţii care nu au atins baremele minime necesare, pot solicita continuarea activităţilor de selecţie specifice altor categorii de personal. Pentru aceasta, candidaţii respectivi sunt consiliaţi şi orientaţi în funcţie de opţiuni, aptitudini şi oferta profesională existentă.

Candidaţii pentru anumite categorii de personal (cum ar fi şoferi, piloţi, scafandri etc.), vor efectua, în plus, o evaluare aptitudinală şi/sau specială (medicală şi/sau psihologică), dar numai după ce au fost declaraţi ”admis” la toate celelalte probe.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite