Testarea rapidă pentru COVID-19. Care sunt persoanele care ar trebui să se testeze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toată populaţia ţării ar trebui să se testeze pentru COVID-19 cel puţin o dată pe lună, pe perioada curbei ascendente la nivel naţional, recomandă Marius Daniel Şişu, fost preşedinte al Agenţiei Naţionale a Medicamentului, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Marius Daniel Şişu, fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale a Medicamentului, recomandă mai multor categorii de persoane să facă teste rapide pentru COVID-19. 

„Sunt teste de tip calitativ care se pot realiza prin proceduri non-automate, având ca principal atu faptul că pot da rezultate rapide. Se realizează mai uşor şi sunt mai simplu de interpretat, putându-se efectua şi în laboratoare de la nivelul spitalelor, dar şi în alte laboratoare, mai apropiate de locul unde se află pacienţii. Rezultatele testelor rapide se pot observa foarte repede, în mod obişnuit în maximum 10 minute”, a scris Şişu, pe pagina sa de Facebook. 

Cine vrea să se testeze rapid poate opta pentru un test direct care urmăreşte identificarea antigenelor SARS-CoV-2 în secreţiile nasofaringiene,  respectiv un test indirect care identifică, în sânge, anticorpii care apar datorită răspunsului imun al organismului la virus. 

Testarea rapidă ar veni ca o triere pentru cea de tip Real Time PCR. Dacă testul rapid iese pozitiv, atunci trebuie efectuat şi cel RT-PCR.

Conform lui Şişu, printre persoanele cărora li se recomandă testarea rapidă se numără: cei care au simptome de infecţie respiratorie, mai ales cu debut brusc, personalul medico-sanitar cu astfel de simptome fără cauze care să le explice, persoane cu simptome de infecţie respiratorie şi care au intrat în contact apropiat cu o persoană confirmată cu virus, pacienţi oncologici în curs de chimioterapie şi/sau radioterapie, pacienţi oncologici aflaţi înaintea unei intervenţii sau manevre invazive, persoane care urmează să facă hemodializa. 

La testarea rapidă ar trebui să apeleze şi persoanele instituţionalizate care au simptome, gravidele fără simptome care au avut contact cu un caz confirmat sau care se află în carantină sau izolare la domiciliu, personalul din căminele de bătrâni, dar şi personalul sanitar în a şasea sau a şaptea zi de la ultimul contact cu un posibil infectat. 

Testarea rapidă este recomandată şi „pentru populaţie în general, pe toată perioada curbei ascendente a infectării la nivel naţional, cel puţin o dată pe lună”, dar şi „pentru companiile cărora le poate fi afectată activitatea curentă în cazul infectării personalului”.

„Aceste produse au fost introduse pe piaţa românească încă de la începutul pandemiei şi au fost folosite la nivel naţional de către unităţi spitaliceşti, companii, medici de familie, dar şi persoane fizice conştiente de faptul ca TESTAREA VOLUNTARĂ şi REPETATĂ la interval de 2-3 saptamani constituie o metodă de prevenţie asumată şi responsabilă! Consider că respectarea măsurilor recomandate de autorităţi, precum distanţarea socială, purtarea măştii de protecţie şi spălatul corespunzător al mâinilor, coroborate cu o testare regulată, reprezintă cheia pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus. Ai grijă de tine, ai grijă de mine! Pentru că... sănătatea este despre oameni.”, a mai scris Marius Daniel Şişu pe pagina sa. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite