Teroarea nopţii: paralizia în somn

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei care suferă de paralizie în timpul somnului preferă să doarmă în timpul zilei
Cei care suferă de paralizie în timpul somnului preferă să doarmă în timpul zilei

Milioane de oameni suferă de o tulburare terifiantă, denumită paralizie în timpul somnului. Aceasta presupune ca „bolnavul" să se trezească, dar să nu se poată mişca, fiind „terorizat" de vise.

Coşmaruri care te trezesc din somn. Inima bate cu putere. Îngheţi de frică. Nu poţi să ţipi. Toate acestea, adunate, sunt manifestările unei tulburări de somn, care se manifestă prin paralizie de moment, afecţiune care terorizează milioane de oameni în întreaga lume.

Toate aceste stări au fost trăite de Elizabeth Earle, o tânără de doar 23 de ani, scrie „The Daily Mail".

Ea povesteşte cum, într-o noapte a visat atât de urât încât s-a trezit. A văzut o umbră în camera în care era, iar inima a început să-i bată cu disperare.

Copleşită de frică a vrut să ţipe, dar gura îi era înţepenită.

Nu a fost capabilă să scoată niciun sunet. De fapt, a realizat că este paralizată şi nu se poate mişca.

După câteva minute care au părut cât o eternitate, tânără a realizat că se poate mişca din nou.

„După ce mi se întâmplă aceste lucruri, mă ridic din pat, aprind lumina şi mă învârtesc prin cameră să mă calmez. De multe ori, sunt atât de speriată că nu-mi vine să mă mai culc. De fapt, câteodată aştept să răsară soarele, să dorm cu perdelele trase. Lumina zilei mă face să mă simt în siguranţă", povesteşte Elizabeth Earle.

Câte 15 minute de teroare

Specialiştii menţionează faptul că 60% din oameni trec măcar o dată în viaţă prin această situaţie. Doar 5% au mai multe episoade, care se pot derula pe o periaodă chiar mai mare de şase luni.

Pe lângă faptul că este destul de deranjant să suferi de paralizie în timpul somnului, experţii spun că acest lucru „fură oamenilor din odihnă", cauzând probleme de concentrare, care duc la epuizare.

„Un episod durează în jur de 15 minute şi se repetă la 90 de minute în timpul nopţii, timp în care creierul «dă liber» mai multor muşchi, ceea ce duce la paralizie, motiv pentru care cei care experimentează acest lucru nu se pot mişca. În paralizia din timpul somnului, persoana se trezeşte, dar tranziţia dintre somn şi trezire nu este atât de delicată pe cât ar trebui şi se găsesc în imposibilitatea de a se mişca şi visează în continuare", explică expertul Neil Stanley.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite