Terapia prin hipnoză prinde rădăcini în România. Cum se desfăşoară şi la ce este folosită exotica metodă de tratament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii încep să aibă încredere în hipnoză FOTO Adevărul
Românii încep să aibă încredere în hipnoză FOTO Adevărul

Atacurile de panică, stările de anxietate şi fobiile pot fi tratate print-o terapie contestată de medici, de care mulţi români încă se feresc, în ciuda a ceea ce se întâmplă peste hotare: hipnoza. Deşi au început să câştige teren specialiştii în hipnoză spun că pacienţii le trec pragul abia când restul tratamentelor nu dau niciun rezultat.

  Contestată de unii specialişti şi considerată a fi undeva la graniţa dintre ocultism şi magie, hipnoza prinde tot mai mult teren în România, fiind folosită pentru tratarea anxietăţii generalizate, a fenomenelor psihosomatice şi a atacurilor de panică. Anual, de pe băncile facultăţilor ies sute de terapeuţi, dintre care unii ajung să practice hipnoza, combinată cu alte tipuri de terapii.
 
„Hipnoza este din ce în ce mai folosită la noi. Încă de dinainte de 1989 erau nuclee prin ţară. Trebuie să ai pregătire pentru a putea practica hipnoza, fiind necesară o atestare de la Colegiul Psihologilor”, explică profesorul universitar Irina Holdevici, adăugând că riscurile pentru pacient nu există în momentul în care acesta e asistat la terapie de o persoană calificată.

Spre exemplu, Eugen Popa, specialist în hipnoză, şcolit în Statele Unite ale Americii a explicat că o pacientă a mentorului său a descoperit în urma şedinţelor de hipnoză, la care apelase pentru a slăbi, că a fost abuzată sexual de tatăl său vitreg încă de pe vremea când era doar o copilă. Şi-a îngropat însă adânc aceste traume. „Tocmai din acest motiv câştigase foarte mult în greutate. A reuşit, prin terapie, să slăbească şi să ajungă la o greutate optimă”, a declarat Eugen Popa.

Hipnoză în loc de anestezie

Însă beneficiile hipnozei au fost demonstrate inclusiv de cercetări riguroase făcute de oamenii de ştiinţă din străinătate. Încă din anul 1996, americanii consideră hipnoza ca fiind o metodă eficientă de tratare a durerii.
Ba mai mult, cercetătorii au descoperit că hipnoza reduce suferinţa pacienţilor, dar şi costul operaţiilor, fiind utilizată în locul anesteziei. Chiar şi un medic stomatolog din România are în prezent o lucrare de doctorat în care vorbeşte despre beneficiile hipnozei şi face o analiză comparativă între anestezia propriu-zisă, clasică, şi cea prin hipnoză.

Numărul celor care apelează în hipnoză, în creştere

Tehnica aceasta e un proces de lucru cu mintea, continuă Eugen Popa. „Este ca o cheie care deschide o poartă. Odată ce am pătruns acolo, pot să introduc tot felul de informaţii. Se poate merge foarte departe cu hipnoza, mai ales că cei care recurg la o asemenea terapie vin la noi în ultimă instanţă, când nu găsesc o altă rezolvare pentru problemele lor”, afirmă Popa, care este şi preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză.

Potrivit acestuia, deşi numărul celor care ajung să facă hipnoză e în creştere, cei mai mulţi dintre români au în general o opinie greşită despre această ştiinţă pentru că pun egal între hipnoză şi lipsa de control. Fals, spune Eugen Popa. „De fapt, în timpul hipnozei avem mult mai mult control decât credem, deoarece avem puterea de a aduce lumina minţii conştiente în tărâmul subconştientului, înlăturând negura ignoranţei şi astfel ne putem cunoaşte mai bine, ne putem înţelege mai bine”, a explicat specialistul.

Cât costă o şedinţă de hipnoză

Specialistul nu neagă că în urma hipnozei pot apărea reacţii adverse. „În mod conştient, acele cauze ale problemelor sunt reprimate şi da, dacă ajungem la ele, există riscul să fie scoase la suprafaţă şi să izbucnească într-un fel sau altul şi pot apărea anumite reacţii adverse. În ţările avansate, hipnoza este folosită în spectru larg. Ar putea aduce beneficii numeroase, dar este important ca oamenii să înţeleagă că în acele momente chiar ai control”, a mai precizat Eugen Popa.
 
Susţine că medicii nu sunt fani ai acestui tip de terapie pentru că nu au suficiente informaţii despre beneficiile hipnozei.

„Rezultatele pot fi fenomenale, magice chiar, dacă hipnoza este făcută cum trebuie”, mai spune formatorul, adăugând că astfel sunt ajutaţi şi cei care vor să îşi găsească o stare de echilibru interior.

Hipnoza nu e la fel de spectaculoasă ca în filme

„Hipnoza nu e un hocus-pocus. Hipnotistul are acces doar la acele informaţii pe care tu decizi că vrei să i le dezvălui pentru a putea astfel să te ajute să obţii rezultatul dorit”, a conchis specialistul.

La rândul său, profesorul Mihai Aniţei, preşedintele Colegiului Psihologilor din România (CPR), arată că „în realitate, hipnoza nu este chiar atât de spectaculoasă precum se arată în filme” subliniind că fiecare dintre noi are un coeficient de sugestibilitate. Cel care decide însă în ce măsură poate fi aplicată hipnoza pe un pacient este terapeutul, a completat profesorul.

Cum se derulează o şedinţă de hipnoză

Hipnoza este folosită şi de către cei care vor să renunţe la alcool sau la fumat. In cadrul unei şedinţe, clientul sau pacientul este instruit să se relaxeze complet, fiind sfătuit să respire adând şi încet şi să-şi concentreze ulterior atenţia. Specialiştii în hipnoză susţin că uneori le sugerează celor care le trec pragul să îşi imagineze că sunt într-un loc plăcut, bucurându-se de o privelişte frumoasă.

După ce pacientul se relaxează complet, terapeuţii le transmit mesaje precum „Nu simţi nevoia să fumezi” sau „Nu ai nevoie de băutură”.  Mesajele rămân în mintea pacienţilor inclusive după ce episodul hipnotic s-a încheiat, graţie atenţiei hiperconcentrate a acestora. Dacă în străinătate costul unei şedinţe de hipnoză ajunge şi la 400 de euro, o şedinţă la un specialist din România poate varia între 200 şi 400 de lei.

Cum e folosită hipnoza în străinătate

Un studiu derulat de oamenii de ştiinţă din Suedia, a scos la iveală faptul că o oră de hipnoterapie pe săptămână, timp de 12 săptămâni, a dus la reducerea simptomelor sindromului de intestin iritabil cu 40%. În acelaşi timp, o altă cercetare, realizată de Universitatea Stanford, a arătat că sugestiile expuse în timpul hipnozei produc efecte observabile în corpul pacienţilor: atunci când participanţilor la studiu li s-a cerut să-şi imagineze că mănâncă, secreţiile de acid gastric au crescut cu 70%.

„În medicină s-a crezut multă vreme că o vătămare de un anumit nivel produce o durere de un nivel similar. Multe lucruri pot reduce, însă, nivelul durerii percepute, iar hipnoza este unul dintre ele”, a declarat David Spiegel, medic psihiatru şi director al Centrului pentru Sănătate şi Stres din cadrul Universităţii Stanford, citat de descoperă.ro.

Cercetările recente aduc noi dovezi care atestă că hipnoza are o influenţă pozitivă în numeroase afecţiuni. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă nu înţeleg încă pe deplin cum funcţionează hipnoza, acest fenomen descoperit de zeci de mii de ani promite să ducă la noi descoperiri despre modul misterios în care funcţionează mintea umană, subliniază sursa citată. Dovezile istorice arată că transele hipnotice erau folosite în India şi în China încă din antichitate pentru a reduce durerea în timpul intervenţiilor chirurgicale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite