„Temutul“ triclosan, prieten sau duşman?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Triclosanul se regăseşte în pasta de dinţi, în săpun şi în jucării FOTO Adevărul
Triclosanul se regăseşte în pasta de dinţi, în săpun şi în jucării FOTO Adevărul

O substanţă cu potenţial cancerigen, triclosanul, se află în compoziţia unei paste de dinţi apreciate de români. Deşi părerile specialiştilor sunt împărţite, geneticienii consideră că ingredientul poate fi un factor declanşator pentru anumite boli.

O substanţă chimică numită triclosan, aflată în pasta de dinţi, în săpun şi chiar în anumite jucării, i-a pus în alertă pe experţii americani după ce un studiu a arătat că ingredientul este asociat cu dezvoltarea celulelor canceroase şi cu dereglările hormonale. În România, părerile specialiştilor sunt împărţite, în timp ce reprezentanţii pacienţilor preferă să nu se pronunţe.

Concret, triclosanul, care se regăseşte în compoziţia pastei de dinţi Colgate Total, utilizată la scară largă şi în România, este folosit ca şi ingredient antibacterial contra bolilor gingivale. Mai exact, medicii dentişti susţin că ingredientul contribuie la reducerea microbilor. Astfel, substanţa chimică reduce riscul de apariţie a cariilor. Totuşi, dentiştii nu recomandă produsele care conţin triclosan copiilor.

„Orice substanţă este toxică. Important este ca producătorul să aleagă concentraţia care să nu producă rău. Ca agent, triclosanul este bun şi este folosit în parodontopatie (boală inflamatorie cronică – n.r.)”, au precizat surse medicale.

Genetician: „Nu este de glumă cu triclosanul!“

Dacă medicii dentişti vorbesc şi despre efectele pozitive ale substanţei chimice din pasta de dinţi, geneticienii arată că triclosanul este o substanţă cu adevărat nocivă.

„Nu este de glumă cu acest triclosan, problema fiind una mai veche. Chiar dacă studiile pe animale dovedit malformaţii şi probleme legate de infertilitate, studiile pe oameni, care au fost realizate pe un lot considerabil, au demonstrat prezenţa triclosanului în urină şi în sânge. Asta înseamnă că pot exista efecte negative şi la mamă şi la cei care au predispoziţie genetică spre anumite boli. Este, dacă vreţi, un factor declanşator”, a explicat profesorul Maria Puiu, preşedintele Societăţii Române de Genetică.

Potrivit geneticianului, produsele care conţin triclosan au fost agreate de instituţiile americane de profil în perioada 1970 - 1980. „Faptul că substanţa chimică se regăseşte şi în urină înseamnă că ea este într-o concentraţie prea mare. Ingredientul nu trebuie folosit în pasta de dinţi, deşi reduce fluora bacteriană. Unii producători au precizat deja că vor să revizuiască reţeta după noile liste de produse toxice stabilite de experţi. Spre exemplu, la femeia gravidă ar putea fi o problemă, în condiţiile în care pastele de dinţi sunt folosite zilnic”, a completat Maria Puiu.

Substanţele chimice cu două tăişuri

Pe de altă parte, biochimista Constanţa Popa susţine că triclosanul nu este singura substanţă chimică care poate cauza probleme de sănătate. „Este esenţial să ştim care este concentraţia maximă admisă. Sunt foarte puţine substanţe chimice care nu afectează sănătatea omului, au două tăişuri, fac şi bine, fac şi rău”, a explicat chimista.

Pacienţii, debusolaţi

Reprezentanţii pacienţilor spun că momentan nu există suficiente studii care să demonstreze efectele negative ale triclosanului asupra sănătăţii. „Facem un apel la companiile care îl utilizează să declare măsura în care această substanţă este una agresivă, astfel încât să ne recâştigăm încrederea în produsele lor”, a explicat Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP).

Într-un răspuns oficial trimis ziarului „Adevărul” compania Colgate Palmolive menţionează că pasta de dinţi Colgate Total a fost subiectul unei analize ştiinţifice riguroase continue, organizată de instituţii de profil din mai multe state, analiza confirmând siguranţa şi eficienţa pastei de dinţi. „Colgate Total este singura pastă de dinţi avizată pentru punere pe piaţă, în urma utilizării aceleiaşi metodologii folosite pentru autorizarea medicamentelor noi”, subliniază compania, adăugând că eficienţa produsului este susţinută de peste 90 de studii clinice care au implicat peste 20.000 de persoane.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite