Telefoanele 3D, noile „jucării” high-tech

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evoluţia tehnologiilor digitale a condus la apariţia pico-proiectorului. Cu ajutorul acestui dispozitiv, înainte de sfârşitul anului, vom putea utiliza primele mobile dotate cu ecrane 3D.

Noul model de telefon mobil nu necesită ochelari, în ciuda faptului că ne permite să vedem filme tridimensionale. De obicei, filmele 3D „păcălesc" creierul cu ajutorul unor ochelari speciali care filtrează imaginea, astfel încât ochiul drept să vadă ceva, iar ochiul stâng să vadă altceva. Combinând cele două imagini, creierul interpretează diferenţa ca fiind o a treia dimensiune şi creează iluzia imaginilor 3D.

Compania japoneză Sharp a prezentat recent un ecran cu cristale lichide pentru telefonul mobil (un fel de mini-LCD) care oferă imagini spaţiale şi au promis că începând din această toamnă telefoanele cu ecran tridimensional vor fi produse în serie. Imaginile par să iasă din micul display şi se „ridică" în spaţiu până la 30 de centimetri înălţime. Cei care le privesc rămân uimiţi de performaţă, pentru că demonstraţia pare mai degrabă cu o şedinţă de magie decât un experiment.

Managerul diviziei de LCD-uri al companiei Sharp, Yoshisuke Hasegawa, a explicat că inginerii au realizat primele dispozitive capabile să proiecteze imagini tridimensionale încă din 2002, însă de atunci încoace, adică timp de aproape opt ani, nu au reuşit să îmbunătăţească rezoluţia imaginilor, întrucât unitatea de calcul nu era suficient de... rapidă. A fost nevoie ca mai întâi să fie inventat un nou cip, cu o memorie colosală faţă de cele de acum opt ani, care este capabil să efectueze miliarde de operaţii într-o clipită, pentru ca imaginile care ies din ecran să fie clare şi bine conturate.

„Ştrengarul" care se distrează cu oglinzile

Pentru a înţelege cum se pot realiza imagini tridimensionale fără ajutorul ochelarilor speciali trebuie să ne imaginăm un copil cu o oglindă care se joacă în faţa blocului. El captează lumina soarelui şi apoi roteşte oglinda până când o proiectează în ochii unei doamne care stă pe balcon.

Desigur, doamna se fereşte de lumina puternică, urmăreşte sursa razei şi apoi îl bodogăne pe ştrengar. Un domn, aflat pe un alt balcon, zâmbeşte amuzat. Copilul îl vede şi îi trimite şi lui o rază de soare, tot în dreptul ochilor. Zâmbetul domnului dispare şi omul îi face puştiului un semn ameninţător cu degetul. Acum e rândul doamnei să zâmbească. Obrăznicătura nu se lasă însă intimidată şi schimbă direcţia razei de lumină când spre unul, când spre celălalt, până când reuşeşte să-i enerveze pe amândoi. Când protestele lor devin serioase, îşi ia jucăria şi pleacă.

Pico-proiectorul este un astfel de ştrengar. El coordonează o întreagă reţea de „microoglinzi" care fac parte din structura dispay-ului şi le roteşte astfel încât imaginea de ansamblu să fie vizibilă când pentru ochiul drept, când pentru cel stâng. Acţionând cu o viteză foarte mare, pico-proiectorul schimbă imaginile lansate, astfel încât efectul general e similar cu cel al ochelarilor folosiţi în sălile unde se proiectează fime 3D, doar că privitorii nu mai au nevoie de lentile. Desigur, contează unde plasezi ecranul, întrucât imaginea spaţială nu poate fi vizionată decât de cel care priveşte direct spre reţeaua de micro-oglinzi.

Ca să fie capabil de o astfel de performanţă, ce implică schimbarea rapidă a unor imagini de rezoluţie mare, care conţin uriaşe matrice cu informaţii punctuale, era nevoie, desigur, de un cip foarte „deştept". Acesta a fost creat la jumătatea anului trecut de compania Texas Instruments. Aşadar, americanii sunt practic inventatorii acestei tehnologii.

Proiectoare de un kilogram

image

Un personaj holografic, creat de pico-proiectorul unui mobil (la Salonul Internaţional de Invenţii din Taiwan, în septembrie 2009)

Deocamdată, cele mai mici proiectoare de imagini tridimensionale cântăresc aproape 900 de grame şi nu sunt tocmai uşor de transportat, dar cei de la Texas Instruments spun că au început deja procesul de miniaturizare. Ei estimează că, cel mai târziu de Crăciun, pico-proiectoarele vor fi suficient de mici încât să poată fi încorporate în telefoanele mobile. La Târgul Internaţional al Invenţiilor Tehnice, Tehnomart, desfăşurat în septembrie 2009 în Taiwan, mai multe telefoane mobile capabile să proceseze imagini 3D au fost expuse publicului şi, cu ajutorul unor pico-proiectoare, au uimit asistenţa proiectând în spaţiu imaginile unora dintre autorităţile din Taiwan, gazdele târgului.

Atunci, Texas Instruments nu a dezvăluit marelui public secretul din spatele acestor performanţe. Dar acum, după ce tehnologia lor a fost deja achiziţionată de 30 de companii diferite, din întreaga lume, între care BenQ, InFocus, LightSpeed, Mitsubishi, Optoma, Sharp şi ViewSonic, tehnologia pico-proiectorului a devenit aproape publică, iar americanii promit că vor lansa noi aparate care o vor încorpora. Yoshisuke Hasegawa, managerul grupului Sharp, a declarat acum câteva zile că evoluţia imaginilor 3D va avea acelaşi parcurs precum cel al filmelor color: întâi vor fi cucerite marile ecrane, apoi televiziunea şi, în ultimă instanţă, telefonia mobilă.

El a promis că primele telefoane cu ecrane tridimensionale se vor vinde înainte de sfârşitul anului, dar consideră că tehnologia 3D pentru mobile va cuceri piaţa abia în anul 2012, când telefoanele vor redeveni mici şi uşoare, chiar dacă vor include şi un pico-proiector.

Opţiuni pentru mobile

Utilizatorii din Occident au acum trei completări tehnice pentru telefoanele mobile. Pe primul loc în topul realizat de cotidianul britanic „The Guradian" se află GPS-ul. Nu e vorba numai de adăugarea dispozitivului în interiorul mobilului, care la multe telefoane există deja, cât mai ales de serviciul oferit de sistemul local de telefonie mobilă, care trebuie să ofere hărţi modificate la zi, pentru orice regiune care intră în „acoperirea sa". Pe locul doi se află capacitatea de stocare a informaţiilor digitale.

O extensie interesantă pentru mobil e transformarea acestuia în stick de memorie, dotat cu mufă USB, pentru a putea transporta cu ajutorul lui un minimum de informaţii digitalizate strict necesare. Pe locul trei s-a situat încărcătorul „verde", care întrerupe alimentarea cu energie electrică în perioadele în care mobilul nu este folosit. O antenă specială lansează câte un semnal, din când în când, pentru a păstra legătura cu reţeaua de telefonie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite