VIDEO Speakerii TEDx Bucharest 2013: de la inventatori la călători în ţări exotice, oameni care pot schimba lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În studioul „Adevărul Live” au fost prezenţi speaker-ul TEDx Dragoş Dubină (în imagine Skype), Andrei Dinu, co-organizator TEDxBucharest, şi Mircea Manolescu (dreapta), inventator şi speaker TEDx FOTO Adevărul
În studioul „Adevărul Live” au fost prezenţi speaker-ul TEDx Dragoş Dubină (în imagine Skype), Andrei Dinu, co-organizator TEDxBucharest, şi Mircea Manolescu (dreapta), inventator şi speaker TEDx FOTO Adevărul

Unele discursuri îţi pot schimba viaţa, mai ales dacă sunt spuse de oameni care au reuşit să contribuie cu o schimbare în bine a lumii din care facem parte. Sub aceste auspicii începe TEDx Bucharest 2013. Mircea Manolescu, inventatorul cabinei anti-cutremur, Andrei Dinu, co-organizator TEDx Bucharest şi Iulia Roşu, editor Bloguri „Adevărul“, au vorbit despre această conferinţă şi ce îi aşteaptă pe participanţi.

La Adevărul Live, s-a alăturat şi Dragoş Dubină prin Skype. El a povestit ce a găsit prin Indonezia şi ce poveşti va aduce la TEDx Bucharest, sâmbătă, 9 noiembrie, la sala Auditorium Pallady, acolo unde mai mulţi spekeri vor ţine discursuri motivaţionale în faţa unui public de sute de oameni. 

Conceptul funcţionează după regulile proiectului-mamă TED Talks, o platformă online pe care sunt publicate discursuri motivaţionale ţinute de minţi strălucite ale lumii noastre, de la oameni de ştiinţă, doctori şi cercetători până la artişti, scriitori sau sportivi. Pe scena TED au urcat oameni care au schimbat lumea într-un fel sau altul: Steve Jobs - fondatorul Apple, Bill Gates - părintele Microsoft, Peter Gabriel - membru fondator al trupei rock „Genesis”, omul de ştiinţă Stephen Hawking, fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, sau gurul în educaţie Sir Ken Robinson. Aceştia sunt doar câţiva dintre cei care şi-au împărtăşit ideile şi învăţăturile de viaţă prin TED.

În România, TEDx a fost organizat prima dată în 2009 şi de atunci reuşeşte să aducă, o dată pe an, oameni cu poveşti extraordinare, aşa cum sunt Mircea Manolescu şi Dragoş Dubină, dar şi mulţi alţii pe care îi puteţi asculta la TEDx

„Suntem la 5-a ediţie, evenimentul e organizat de voluntari, independent de TED, dar aveam aceleaşi intenţii: să găsim lume, speakeri interesanţi, oameni care prin ceea ce sunt pot inspira şi ne pot ajuta în dezvoltarea noastră“, a explicat Andrei Dinu principiile din spatele TEDx. „Vrem ca oamenii să-şi aducă tot ce au mai bun şi ne dorim să avem pe scenă oameni care au făcut anumite lucruri, care au anumite poveşti pe care le pot împărtăşi şi din care fiecare avem câte ceva de învăţat“.

Mai jos este înregistrarea Adevărul Live.

Cum se desfăşoară conferinţele?

„Formatul conferinţelor TED este păstrat. Speakerii vorbesc timp de maximum 18 minute, ideile trebuie prezentate cât mai concis, cât mai captivant. Există şi momente în care avem un duo pe scenă, dar în general sunt singuri. Există calupuri de o oră şi jumătate în care avem 4-5 speakeri şi poate un moment artistic. Aceste calupuri sunt întrerupte de pauze de networking, pauze de socializare. Există patru astfel de momente. Până la ora 10.00 se fac întregistrările“, a explicat Dinu cum va fi la TEDx. „Seara se termină cu un cocktail, iar a doua zi vom avea un after party în Energiea Pub. Vom avea astfel ocazia să ne cunoaştem mai bine“.

„Participanţii la eveniment se înscriu pe site-ul nostru. Completează o serie de detalii care ne ajută să înţelegem cine sunt, de ce vin şi pentru asta plătesc o taxă de participare de 100 de dolari“, a completat Dinu. Biletele pentru studenţi sunt reduse cu 50%. Sunt şi oameni care vor participa gratuit, dar nu fără muncă. „Azi, am avut şi o competiţie de schimbat idei. Participanţii pot ajunge la eveniment gratuit, dacă sunt aleşi de juriul nostru“, a adăugat Andrei Dinu.

banner tedx adevarul

Pregătire pentru TEDx

„Eu lansasem două idei inţiale. Prima era despre cum să ne protejăm de cutremure, iar a doua despre cum ne protejăm de electrosmog, radiaţiile electromagnetice“, a menţionat Manolescu ideile pe care s-a pregătit pentru TEDx. „Cea mai simplă soluţie de protecţie în faţa electrosmogului e să ne îndepărtăm de el. Dar uneori nu se poate, cum e cazul antenelor telecom de pe blocuri. Există însă şi locuri umbrite. Geamul este prima «poartă» de intrare a radiaţiilor. Există însă soluţii scumpe, cum ar fi o vopseaua de protecţie pe care s-o dai pe zid“, a adăugat acesta.

„În Occident, problema e în atenţia opiniei publice de ceva timp. Ei au foarte multă mânie pe acest subiect, există deja organizaţii de protecţia consumatorilor“, a spus Manolescu. „În Belgia, au pus chiar un etaj în plus unui bloc. Pe lângă cele 4 deja existente, au pus antenele pe bloc şi le-au «îmbrăcat» în materiale de construcţie“. Manolescu a afirmat că în această problemă el e puţin mai ponderat, consideră că este şi o cale de mijloc. 

Protecţie în faţa radiaţiilor

„Ceea ce se întâmplă acum i s-a întâmplat şi lui Edison, când voia să bage curentul electric în oraşe. În timp s-au găsit soluţii, lumea a învăţat ce ar trebui să facă, spre exemplu să nu bage degetele în priză, firele au fost izolate. Aşa va fi şi acum“, a comentat situaţia Manolescu. „Lumea se transformă, dar e vorba de o transformare într-un şir lung. Sigur, nimeni nu vrea să facă parte din generaţia de sacrificiu, dar situaţia e clară, e asta, iar noi trebuie să vedem ce facem ca să scăpăm mai uşor“, a completat acesta.

„Peste tot există radiaţii, n-am întâlnit colţ de ţară în care să fie nivel zero, dar contează nivelul lor, nu atât de mult existenţa lor. Dacă depăşesc un anumit nivel, devin periculoase. Către fereastră avem valori mai mari, spre dormitor sunt mai mici, dar în multe părţi din casă putem avea valori acceptabile şi acelea sunt zone de ales pentru a sta fără griji“, a explicat Manolescu problema radiaţiilor. „E ca atunci când ne protejăm de Soare, căutăm locuri în care lumina acestuia nu ajunge, ca analogie pentru problema radiaţiilor“.

Manolescu a povestit şi de cum a găsit surse surprinzătoare cu radiaţii, cum ar fi la etaj, într-un tren electric, dar şi într-un apartament situat deasupra unui transformator electric. În cel de-al doilea caz, părinţii au schimbat camera de joacă a copilului pentru a nu fi afectat. „Primele efecte şi cele mai banale sunt durerile de cap, ameţeli şi pierderi de memorie îngrăşarea organismului, în unele cazuri“, a descris Manolescu expunerea la radiaţii, la electrosmog.

Poveşti pentru TEDx

Dragoş Dubină a venit ieri, 6 noiembrie, din Indonezia. El a ajuns acolo cu o bursă şi obiectivul său era să ajungă în comunităţi uitate, tribale. Ultimii trei ani au fost petrecuţi în Indonezia. „Este o ţară imensă, are 6.000 de insule dintre care doar câteva sunt locuite“, a vorbit el puţin despre această ţară. 

„Discursul meu se va concentra pe poveşti despre oamenii din Indonezia, despre ce am văzut acolo. Voi alege 3-4 poveşti şi fiecărei poveste îi voi căuta ideea din spate, ideea care poate fi aplicată aici“, a explicat Dubină ce va face la TEDx. „Eu am plecat cu două motivaţii: îmi place aventura, îmi place să explorez, iar pe de altă parte voiam să văd oameni care sunt cu totul altfel faţă de cultura noastră. Probabil că dacă nu eram mânat de pasiunea pentru aventură, alegeam altă cale de a găsi comunităţi“, a menţionat Dubină.

„În Indonezia, oamenii încă au ca element de bază familia. Când au un eveniment, se adună în familie, ajung să se strângă 200-300 de oameni. Eu am călătorit ca o poveste, din sate în cătune şi în diverse comunităţi. Mi-a plăcut că de câte ori am ajuns într-o comunitate am fost luat ca parte dintr-o familie extinsă“, a povestit Dubină.

Public de TEDx

Dinu a caracterizat publicul drept unul mixt, spunând că şi publicul este divers, abordările sunt diferite. „Inspiraţia şi modul de a gândi nou ţi se dezvoltă pe măsură ce ai contact cu medii noi. În public avem persoane chiar şi din străinătate, persoane care lucrează pe cont propriu. Nu lipsesc persoanele din domeniul artistic, din presă sau comunicare. Publicul e variat şi asta ne dorim, nu vrem să monopolizăm cu un singur tip de participant“, a explicat Dinu. El a spus că e important ca oamenii să discute, socializarea putând să ducă la proiecte noi.

Invenţii şi pasiune

„Particip parţial din pasiune, dar şi pentru că am găsit oameni interesanţi. Eu mă aştept ca acei oameni care preiau principiile din discursul meu să aibă o viaţă puţin mai sănătoasă pentru ei, pentru copiii lor“, a explicat Manolescu de ce a ales să fie speaker la TEDx.

Manolescu a spus că la TEDx nu va vorbi despre cuşca antiseismică, dar a spus că se pot face soluţii şi la nivel naţional pentru protecţie în caz de cutremur. „În Chile, spre exemplu, în locurile publice, se marchează zonele cu riscul cel mai mic. Acasă se poate pune mobilier antiseismic. Un dulap poate să aibă dublă utilizare. De asemenea, masa, în loc să se rupă, poate fi creată pentru a rezista în caz de cutremur“, a povestit Manolescu. 

El a spus că are deja trei invenţii brevetate şi a mai pregătit câteva pentru brevetare, dar caută un partener pentru marketing şi vânzări. „În afară de a-mi hrăni vanitatea cu medalii şi premii, e vorba şi de lucrul practic. Eu sunt inginer, nu m-aş descurca la promovare, de aceea îmi caut partener“, a afirmat Manolescu.

Poveşti incredibile de la un călător pasionat

Dubină a spus că unele dintre poveştile sale s-ar putea să pară greu de crezut, dar toate vor fi reale. „Am ajuns la un moment dat în Papua Noua Guinee, am stat cu oamenii de acolo în copaci, oameni care până de curând au practicat canibalismul. Un tip de acolo îmi povestea cum se întâmpla partea cu canibalismul şi cum l-a ucis pe soţul celei de-a doua soţii ale sale. Iar dacă ea nu voia, o omoram. Şi îmi povestea foarte relaxat. La fel mi-a povestit şi despre cum ucidea oameni în tinereţe pentru că aşa era el, mai neastâmpărat“, a povestit Dubină.

„Eu l-am cunoscut pe omul respectiv într-o comună şi părea foarte boem. Şi purta arcul cu el pentru care avea săgeţi de tot felul, de la unele dedicate porcilor la unele pentru păsări“, a detaliat Dubină. „Eu i-am zis de ce am ajuns în zona respectivă şi m-a chemat la casa lui, într-un copac“. El a spus că au fost câteva momente în care i-a fost frică de oamenii de acolo, dar de aceia care la rândul lor le era frică de el. „La un moment dat am ajuns într-un cătun izolat şi m-am întâlnit cu o femeie. Ea s-a speriat şi a fugit, crezând că sunt o stafie ieşită din pământ din cauză că la ei morţii sunt albi şi locuiesc sub pământ“, a spus Dubină.

Nu aducem oameni pe scenă care să critice anumite lucruri fără să ofere o soluţie, o perspectivă spre viitor. E şi un lucru care îi atrage pe participanţii noştri. Andrei Dinu, coorganizator TEDx Bucharest

Speakerii nu sunt plătiţi să participe, ci o fac din plăcere. „Speakerii noştri şi momentele artistice nu sunt plătite, e o dovadă de susţinere faţă de eveniment şi comunitatea locală. Venirea lor şi prezentarea pe scenă reprezintă această formă de suport. Pentru organizarea evenimentului ne susţin parteneri din comunitatea locală“, a precizat Dinu. TEDx acceptă şi voluntari care pot contribui. Cei interesaţi se pot înscrie până mâine seară, iar sâmbătă dimineaţă sunt aşteptaţi la eveniment.


Dorin Ştefan, singurul arhitect român cu lucrări în atlasul arhitecturii mondiale, la TEDxBucharest 2013

Florin Georgescu – cel care vede dincolo de limite, la TEDxBucharest 2013

Speakeri inspiraţionali şi smart networking la cea de-a V-a ediţie din România: TEDxBucharest – Make it Happen

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite