Teatru „fără bariere”, dar şi fără bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din lipsă de fonduri, Consiliul Local Satu Mare vrea să se dezică de teatru. În plin festival, Teatrul de Nord nu mai are bani decât pentru o lună de funcţionare, iar Consiliul Judeţean nu ştie de unde să-i scoată.

 Teatrul de Nord îşi va deschide, vineri, 22 mai, porţile pentru cea de-a III-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru „Fără bariere”. Ediţia din acest an este una aniversară, pentru că se împlinesc 40 de ani de la înfiinţarea secţiei române şi 55 de ani de la înfiinţarea secţiei maghiare a teatrului.
Bugetul pe 2009 a fost mult însă diminuat faţă de ediţiile precedente. „Anul trecut am primit 220.000 de lei, pentru festival. Anul acesta 150.000 de lei, dar încercăm să mai acoperim cheltuielie din cei circa 15.000 de lei pe care îi vom obţine din sponsorizări şi bilete. Este un an de criză şi înţelegem condiţiile financiare, însă am redus festivalul de la 14 la 10 zile, din acestea trei sunt dedicate pieselor noastre”, spune directorul Teatrului de Nord, Andrei Mihalache.
Legat de posibila mutare din toamna acestui an a Teatrului de Nord în Casa de Cultură a Sindicatelor, în cazul în care se obţin fondurile necesare pentru reabilitare, directorul Andrei Mihalache se declară sceptic. „Deocamdată, nu mai avem bani nici pentru o lună de funcţionare. Până la o posibilă mutare, noi vorbim de supravieţuirea acestei instituţii. Iar ideea ca teatrul să funcţioneze în spaţiul Casei de Cultură a Sindicatelor este puţin forţată”, a spus Mihalache.
Consiliul Judeţean negociază cu Consiliul Local cofinanţarea teatrului. „Muzeul, Filarmonica şi Teatrul sunt finanţate de Consiliul Judeţean, iar Consiliul Local s-a retras, deocamdată, din cofinanţare din lipsă de fonduri. Se înceargă negocierea unei variante de finanţare convenabilă”, spune Ciprian Fabian, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite