Taxă nouă pe medicamente, doar pentru comercianţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a aprobat ieri ordonanţa de urgenţă care reglementează mecanismul de clawback, prin care firmele de medicamente vor fi obligate să plătească o taxă trimestrială suplimentară.

Noile măsuri sunt aplicabile de la 1 octombrie, informează Ministerul Sănătăţii (MS). Conform actului normativ, deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor sau reprezentanţii legali ai acestora vor plăti o contribuţie trimestrială care se calculează prin aplicarea unui procent asupra valorii consumului de medicamente, suportate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi din bugetul Ministerului Sănătăţii. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va calcula şi va comunica valoarea procentului pe care fiecare deţinător de autorizaţie de punere pe piaţă îl va plăti, în funcţie de o formulă matematică stabilită.
Contribuţia trimestrială se va calcula pentru acele volume de vânzări care depăşesc media trimestrială a sumelor aprobate prin buget pentru medicamentele incluse în programele naţionale de sănătate, precum şi pentru cele date prin reţetele gratuite şi compensate. Astfel, dacă într-un trimestru, statul alocă pentru consumul de medicamente un buget de 100 milioane de lei, iar consumul real în acel trimestru este de 150 milioane de lei, valoarea procentului pe care o societate va avea obligaţia de a o achita către stat este de 33% din volumul de vânzări.
"Mecanismul pe care îl propunem în prezent are mai mult efect reglator, controlează depăşirea bugetelor. De exemplu, în ultimul an, în domeniul oncologic, creşterea consumului de medicamente oncologice este de 20%, în timp ce morbiditatea a crescut cu 8%. Noile măsuri nu vor afecta direct bolnavul, acesta nu va avea de plătit mai mult pentru medicamente", a spus ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau. Sumele încasate vor intra în bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite