Taţii, mai implicaţi ca oricând în viaţa celor mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Adevărul
FOTO: Adevărul

Taţii din ziua de azi sunt mai implicaţi decât generaţiile anterioare în vieţile copiilor lor. Dacă, în 1982, doar 43% dintre taţi recunoşteau că nu au schimbat un scutec, astăzi numai 3% dintre taţi recunosc acest lucru. Conform cercetătorilor, taţii care schimbă scutece sunt şi cei care îşi îmbracă şi îşi îmbăiază copiii şi, mai târziu, îi ajută la teme.

Taţii actuali au devenit tot mai implicaţi în vieţile celor mici. Iar taţii care se schimbă scutece când copilul este bebeluş vor fi taţii care îi vor face baie copilului şi se vor juca cu el pe măsura ce acesta creşte. Această implicare consolidează relaţia tată-copil conform sociologilor de la Brigham Young University, informează studiul apărut în Journal of Marriage and Family.

Cercetătorii au constatat că taţii care se implică în viaţa copiilor lor încă de când aceştia sunt mici, vor fi taţii care îşi vor susţine copii, la nivel emoţional, pe măsură ce aceştia cresc.

„Am descoperit că taţii de azi petrec mai mult timp cu copiii lor, sunt mult mai atenţi şi iubitori decât taţii din generaţiile anterioare” a transmis co-autorului studiului Kevin Shager,  profesor de sociologie la Brigham Young University.

Pentru acest studiu, cercetătorii au discutat cu 2,194 de taţi din America care au copii până în 18 ani. Participanţilor li s-au pus diverse întrebări, cum ar fi: „Este esenţial pentru dezvoltarea armonioasă a copilului ca tatăl să interacţioneze cu acesta şi să se joace cu el?”  Precum şi „Este dificil pentru un bărbat să-şi exprime sentimentele de afecţiune faţă de copiii săi?”, participanţii studiului bifau aici dacă sunt de acord sau nu cu această afirmaţie.

Studiul a mai arătat că bărbaţii cu copii mai mici au tendinţa de a petrece mai mult timp cu aceştia şi interacţionează cu ei de mai multe ori într-o săptămână,  în timp ce bărbaţii cu copii mari aveau cel puţin o activitate pe săptămână alături de aceştia. Majoritatea participanţii au mai afirmat că li se pare normal să-şi arate afecţiunea faţă de copiii lor.

„Trendurile sociale actuale fac presiuni asupra bărbaţilor pentru a fi mai implicaţi în creşterea propriilor copii. Şi taţii fac eforturi în acest sens. Aceşti taţi le oferă copiilor atât sprijin financiar, cât şi disponibilitate emoţională. Este foarte important să înţelgem ce este şi ce nu este masculinitatea. Există câteva aspecte benefice ale masculinităţii, cum ar fi determinarea şi loialitatea. În schimb, tendinţa de agresiune, detaşarea în relaţii, faptul de a nu arăta ce simţi şi evitarea de a cere ajutorul reprezintă aspecte negative ale masculinităţii tradiţionale. Acest tip de comportament afectează  membrii familiei şi are un impact negativ pe termen lung”, susţine co-autorul studiului, Lee Essig.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite