Ministrul Sănătăţii: Laboratorul care nu va da rezultatul Covid în maxim 24 de ore va ieşi din programul de testare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nelu Tătaru: „Avem focare desfăşurate în unităţile sanitare”  FOTO Shutterstock
Nelu Tătaru: „Avem focare desfăşurate în unităţile sanitare”  FOTO Shutterstock

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat, miercuri, că laboratorul care nu dă rezultatul unui test Covid-19 în maxim 24 de ore şi nu îl introduce în platforma digitală pentru a fi anunţat atât pacientul, cât şi medicul de familie, va ieşi din programul de testare. Şi a declarat că există o transmitere comunitară accentuată, în ziua când s-a depăşit cifra de 8.000 de cazuri de Covid-19.

Nelu Tătaru a fost întrebat, miercuri, la Alba Iulia, ce măsuri se vor lua în judeţele în care se testează mai puţin şi a răspuns: “Se evaluează anchetele epidemiologice. Orice testare vine după o recoltare, orice recoltare vine după un protocol de caz, după o definiţie de caz. Evaluăm în acest moment fiecare din aceste teste să vedem dacă vin dintr-o anchetă. E ordinul de ministru care astăzi ar trebui să intre în practică cu acea corona-forms, deci este foarte clar că un laborator trebuie să dea rezultatul în maxim 24 de ore pentru acel test care trebuie lucrat şi introdus în acea platformă digitală pentru a putea fi anunţat atât pacientul, cât şi medicul de familie. În condiţiile în care nu va respecta această regulă va ieşi din acest program de testare”. 

Întrebat dacă i se pare normal ca în judeţele unde nu se testează să nu fie restricţii şi în judeţele unde se testează foarte mult să fie restricţii, Nelu Tătaru a răspuns: “Mi se pare normal ca acolo unde creşte indicele să fie restricţii. Mi se pare la fel de normal ca acest indice trebuie să fie obiectiv”. 

De asemenea, el a mai fost întrebat şi de ce nu se fac autopsii pentru persoanele care au murit şi au fost declarate pozitiv Covid-19. “

Conform acelui protocol există şi o marjă mare de răspândire. Avem acea confirmare în prezenţa testului, rămâne efectiv doar pe modificarea unui protocol pe care noi îl folosim acelaşi de la nivel de Organizaţie Mondială a Sănătăţii sau Comisie Europeană”, a explicat Nelu Tătaru.

De asemenea a fost întrebat de ce au fost peste 8.000 de cazuri de Covid-19 astăzi în condiţiile în care în multe judeţe sunt restricţii, iar HoReCa este închisă. “Avem focare desfăşurate în unităţile sanitare, avem focare în instituţii pentru persoanele vârstnice, pentru bolile neuropsihice sau pentru copii. 

Avem focare în acele activităţi economice, iar în acelaşi timp avem şi transmitere. Transmiterea din evaluările noastre se face din evenimente private, din transport în comun, din transport navetist inter şi intra judeţean şi în general cele care duc la momentul infectării sunt cele pe care vi le-am prezentat. HoReCa, prin evenimente private, erau cele care duceau la o transmitere accentuată. Respectarea unor condiţii pe care noi le-am dat la fiecare din activităţile revenite sau relaxate au fost cele ar fi trebuit să dea un număr mic de cazuri. În majoritate, lucrătorii HoReCa au respectat, dar au avut şi cazuri”, a declarat Nelu Tătaru. 

Întrebat cum comentează numărul înregistrat miercuri, ministrul Sănătăţii a răspuns: “În măsura în care le vedem printr-o transmitere comunitară accentuată. Avem 25 de judeţe cu peste 100 de cazuri pe zi, avem 11 judeţe care au indice peste 3,trei judeţe care au indice peste 5. Gândiţi-vă ce activitate se desfăşoară în acele judeţe şi atunci o să puteţi observa care este cauza transmiterii”. 

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat miercuri 8.651 de cazuri noi de persoane infectate cu noul coronavirus. De asemenea, au fost înregistrate 146 de decese şi 1.001 pacienţi internaţi la ATI.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite