Târgovişte: Florian Ispas, face fotografii prin gaură de ac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Florian Ispas, face fotografii prin gaură de ac
Târgovişte: Florian Ispas, face fotografii prin gaură de ac

Florian a câştigat medalia de aur la Salonul Naţional de Artă Fotografică cu fotografia “Forme Feminine II” şi a realizat peste 1000 de fotografii prin stenopă, adică printr-o gaură de ac, fără lentile. În prezent este preşedintele Asociaţiei Fotochindia Târgovişte.

A început la vârsta de 11 ani atunci când i s-a părut mai interesant cercul de fotografie decât cel de botanică al Casei Pionierilor din Târgovişte, la clasa profesorului Constantin Mazuru. “Era foarte frumos, am învăţat tehnicile de developare alb/negru şi color, ceva chimie şi câteva noţiuni de artă fotografică dar care atunci nu prea se prindeau de mine. Eram cel mai mic dintre toţi, dar m-au primit cu promisiunea să fiu cuminte şi să ascult ce zice “nenea”. Fiind cel mai mic era normal să am cel mai vechi, mai mare şi greu aparat”, spune Florian.
I-a plăcut întotdeauna să facă fotografii rudelor. “E important să prinzi oameni în fotografii, oamenii se schimbă, îmbătrânesc şi mor, fotografiile rămân”, spune fotograful. Primul aparat a fost un Cmena, cadou de la bunicii lui, nu a făcut însă multe poze cu el pentru că filmele erau scumpe.

Prima întâlnire cu fotografi profesionişti

În 2003, a intrat pe fotodigital.ro, unul din primele site-uri dedicate fotografiei artistice. În urma fotografiilor prezentate şi a punctajului obţinut, devine membru senior. Aici şi-a făcut prieteni şi a invitat la Târgovişte, opt fotografi, la Târgul Meşterilor Populari cu ocazia Zilelor Cetăţii 2005. “A fost o experienţă interesantă, ne-am strâns şi ne-am apucat de treabă. După ce vezi fotografiile celorlalţi, îţi dai seama ce ai scăpat din ochi, ce unghiuri puteai să abordezi, per ansamblu înveţi foarte mult când vezi perspectiva altor fotografi în acelaşi loc şi moment în care te aflai şi tu”, declară Florian.

Clubul de Fotografie din Târgovişte

Astfel, a apărut interesul pentru crearea unui club foto, cu oameni din Târgovişte. În 2006,  în timp ce fotografia evenimentele de la Zilele Cetăţii, l-a întâlnit pe Florin Kiriţescu, un alt fotograf târgoviştean, interesat de un club foto. Au început prima acţiune prin a pune anunţuri la sediile Universităţii Valahia, în care invitau pasionaţii de fotografie să vină la unul din amfiteatrele universităţii pentru prima înâlnire a “Clubului de Fotografie din Târgovişte”. “L-am numit simplu pentru că la vremea respectivă nu ştiam niciun nume reprezentativ”, spune Florian. Astfel, prima înâlnire are loc la 10 martie 2007 şi se strâng 7-8 oameni.

Prima expoziţie a cuprins 32 de lucrări

Pe 7 martie 2008, expune alături de membrii clubului foto, în foaierul Teatrului Tony Bulandra din Târgovişte. Primesc finanţare de la domnul profesor Ion Mărculescu, fotograf, membru fondator al clubului Fotochindia, un club înfiinţat în 1981 dar destrămat după ’90 şi reactivat de Florian în 2007. Datorită internetului este contactat de Radu Bădoiu, cu ajutorul căruia înfiinţează un studio foto, în prezent şi locul de înâlnire al clubului.

Fotografia prin stenopă

În 2007, descoperă pe internet, stenopa, fotografia realizată printr-o gaură de ac, fără lentile. Un an mai târziu a fost invitat de fotograful Dinu Lazăr pentru o sesiune foto într-un studio din Bucureşti, “ceilalţi invitaţi declanşau de trei ori pe secundă, ce rost avea să fac şi eu acelaşi lucru. Am pus stenopa, am expus un minut şi astfel am realizat cea mai deosebită fotografie din cadrul evenimentului. La acest lucru au contribuit şi blitzurile colegilor, care se văd ca nişte fantome”, povesteşte Florian zâmbind.
Este foarte atras de Târgovişte, “fotografiez tot ce văd că se schimbă, apreciez nespus de mult tablourile vechi cu străzile oraşului, acesta se schimbă, arhitectura clădirilor se schimbă dar şi oamenii care dau viaţă peisajului şi-n acelaşi timp indicatorul temporal al fotografiei”, spune Florian.

PROFIL:
Data naşterii: 12 noiembrie 1978, Târgovişte
Studii: Facultatea de Inginerie Electrică, specializarea Automatică, din cadrul Universităţii Valahia Târgovişte
Ocupaţia: asistent de cercetare ştiinţifică
Blog: http://fispas.blogspot.com/

Ce-i place:
“Îmi place mâncarea chinezească, foarte condimentată, tot ce are ardei iute, castraveţii muraţi cu ardei iute, berea chinezească tsingtao, cea mai bună şi mai fină bere.”

Ce nu-i place:
“Exceptând politicul, primul lucru care îmi vine în minte este minciuna, deşi e foarte apropiată de politică. Sunt adeptul principiului că atunci când minţi, cineva cândva îşi va da seama şi lucrurile se întorc împotriva ta.”

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI:

Ce îţi place să fotografiezi cel mai mult?
F.I.: Cel mai mult îmi place să fotografiez nudul. Este vorba despre nudul ascuns, discret, în care privitorul doar intuieşte elementele de nuditate. Ca gen artistic, sunt atras de suprearealism.

Ce înseamnă “Timpul arde, focul trece”?
F.I.: Fiecare fotograf are un logo, un motto, eu am generat acest logo odată cu crearea blogului, în martie 2006. Ca fenomen fizic în fotografie, “timpul arde”, reprezintă expunerea, fotografia se arde, termen din domeniu. “Focul trece”, aici focul e privit ca eveniment, ştiţi expresia românească “unde arde ?”, fotograful trebuie să fie la locul potrivit în momentul potrivit, altfel acesta trece.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite