Tanczos Barna: Ursul a ocupat noi teritorii şi judeţe unde până acum nu s-a văzut decât crap şi somn în Dunăre. Vina aparţine Ministerului Mediului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Facebook
Foto Facebook

Tanczos Barna a spus marţi că instituţia responsabilă pentru problema urşilor este Ministerul Mediului şi acuză că aceasta a făcut prea puţine lucruri pentru urşi în ultimii 5 ani.

„Fără doar şi poate instituţia responsabilă de problema urşilor este Ministerul Mediului. Ministerul Mediului, în afară de o aprobare de strategie în 2018 şi 2 cote aprobate de câte 140 de exemplare pentru extragere sau relocare nu a făcut mare lucru. Mai mult, din 2016 s-a retras practic din intervenţie şi managementul acestei specii.

Lucrurile au evoluat. Acest carnivor mare, aflat la vârful lanţului trofic, a ocupat noi teritorii. Au apărut noi judeţe cu probleme, au apărut noi judeţe unde până acum nu s-a văzut urs decât crap şi somn în Dunăre, la Galaţi, de exemplu, sau nu s-a văzut niciodată urs la Arad şi au apărut şi acolo. În zona montană presiunea este din ce în ce mai mare.", a declarat marţi Tanczos Barna, ministrul Mediului într-o conferinţă la sediul prefecturii din judeţul Alba, întrebat despre ultimele atacuri ale urşilor, scrie Hotnews.

Tanczos Barna spune că Ministerul Mediului, pe care îl conduce de jumătate de an, „a lansat în luna februarie 2021 procedura de contractare a serviciilor de evaluare a populaţiei de urs, servicii care nu au mai fost cumpărate de Minister în ultimii 5 ani."

„Este primul şi cel mai important pas. Pentru a merge mai departe cu strategia trebuie să vedem exact unde stăm cu populaţie de urşi, dacă este o evoluţie pozitivă ca număr de exemplare sau o evoluţie degresivă, pentru că problema cea mai mare la nivel european pentru această specie este să asigurăm o stare favorabilă de conservare. Deci starea favorabilă de conservare în România este cu siguranţă asigurată în momentul în care apar de la an la an alte judeţe unde ursul se simte perfect ca specie şi se dezvoltă.", a spus Tanczos Barna.

Explicaţia ministrului pentru apariţia urşilor în judeţe în care nu existau astfel de animale

Tanczos Barna consideră că motivul pentru care urşii au apărut în judeţe în care până acum nu au fost observaţi este procesul de migrare şi lipsa intervenţiei umane.

„Explicaţia este migrarea acestor exemplare în zone de habitat natural favorabil şi propice pentru această specie. Este o explicaţie simplă - avem monitorizări făcute de ONG-uri care fac monitorizare şi evaluări serioase asupra populaţiei de urs, exemplare care au migrat până în Ucraina sau exemplare care au făcut sute de kilometri în Curbura Carpatică. Este o specie care ocupă teritorii noi şi este un lucru absolut normal în condiţiile în care intervenţia umană a fost complet eliminată din managementul speciei.

Au apărut din ce în ce mai multe exemplare şi în zona locuită. Este motivul pentru care Guvernul a aprobat această Ordonanţă de intervenţie imediată în zonele locuite pentru a restabili siguranţa cetăţenilor în aceste localităţi.", a spus acesta.

Ministrul a mai precizat că problema urşilor devine tot mai acută în zona montană. Acesta a mai spus că în următoarea perioadă vor fi implementate unele proiecte finanţate din fonduri UE, despre acestea oferind mai multe detalii miercuri, într-o conferinţă la MIPE.

„Este o problemă din ce în ce mai mare în ce priveşte activitatea agricolă, zootehnia în zona montană. Este din ce în ce mai greu pentru crescătorii de animale să găsească persoane care îşi riscă viaţa prin protejarea stânelor şi a animalelor - oieri şi ciobani care să meargă cu oi şi vite pe munte.

Problema este generată de ultimii ani în care de la 4000-4500 de urşi la momentul aderării la UE, în 2007, am ajuns la 6500-7.000 de urşi în 2016, aceasta fiind ultima evaluare oficială făcută de Minister.", a spus acesta.

În ultima perioadă, mai mulţi ciobani au fost atacaţi de urşi, iar ministrul Mediului spune că „oieritul, o activitate care sute de ani a însemnat coexistenţă şi coabitare cu ursul în anumite limite, începe să se transforme într-un conflict zilnic între om şi urs".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite