Tablou cu români care părăsesc România

Acum ceva vreme, una dintre emisiunile specializate în mondenităţi ale Televiziunii Române a ţinut să prezinte, în luminile generosului ei platou de filmare, „drama” prin care trecea o familie de conaţionali fericiţi.
Pai multi romani tineri sau relativi tineri au aceasta dilema...si fiecare va lua decizia care i se va parea corecta...in rest, vorbim vorbe...
. nu-s feministă, deci… nu-s de acord cu ’mneai… dacă în cazul celor «fără căpătâi» (fără stare materială rezonabilă, educație solidă etc.) funcționează sindromul «câinilor cu covrigi în coadă», în cazul în discuție e vorba (simplificând explicația) de snobism și imitație (a altor colegi de breaslă)… 🐵 ♒️
mai, stii care e cea mai mare atractie la plecatul intr-o tara dezvoltata pentru cineva din clasa de mijloc? Calmul si linistea, de pe strada, de la munca, nu se agita nimeni, nu se incrunta, nu e tafnos decat asa foarte rar. E adevarat, aia cand se enerveaza sunt mult mai rai ca noi, noi ne enervam mai putin dar tot timpul. Cand ai resurse suficiente timp de multe generatii, totul curge mai lin, totul se face mai cu tact si mai natural, nu exista atata cramponare si anxietate. Sau exista dar ele sunt exceptii nu reguli. Dar acel calm se va instala incet incet si la noi sunt absolut convins de asta, se intampla deja, e deja mai bine si adevarul e ca exista un oarecare farmec sa fii martor cand o tara se trezeste la viata, se dezgheata, invata sa se bucure de viata, se dezvolta si scapa de complexele de inferioritate. E sentimentul ala de bucurie imensa si de prospetime ca atunci cand vezi primele flori primavara. Si bucuria e cu atat mai mare cu cat e vorba de tara ta in care incepi sa crezi din ce in ce mai mult si sa fii mandru de ea.
Adi Pietreanu,puteți să prezentați un argument al afirmației dvs.cum că în țărișoară „...acel calm se va instala incet incet si la noi sunt absolut convins de asta, se intampla deja, e deja mai bine...”?
cei carora le merge bine se simt mai bine si sunt din ce in ce mai multi carora le merge bine, s-au marit salariile, avem mai multi antreprenori, se diversifica economia.
Adi Pietreanu ; Sentimentul ăsta minunat care-l descrii îl au probabil cei cu pensii speciale,jandarmii și toți galonații ca " Robi " din " Las Fierbinți " .Adică cei cu bani mulți,minte lipsă, griji și responsabilități doar pe hârtie ,și care nu dau socoteală nimănui pentru tăiatul frunzei la câini și "statul la stat " .Poate și cei cu carnet de partid aflat la putere,care capătă brusc calități nebănuite și talente până atunci ascunse .Restul, dacă au ceva de spus,o meserie de făcut și sunt suficienți de lucizi să "aprecieze' România, aleargă la aeroport...
suntem condamnati la dezvoltare man, asa cum nu ne puteam dezvolta in comunism acum nu putem ramane nedezvoltati, nu ne vor lasa altii oricat am incerca noi.
Genial: "Uitându-se fix în camera de luat vederi, vârstnicul a început să strige, ca şi cum s-ar fi aflat pe un câmp: ― Du-te, tată, în Franţa! Pleacă, nu mai sta!" Pe de o parte are dreptate IT-istul, in sensul ca odata parasutat in Franta descoperi ca esti singur, fara prietenii tai din Romania, fara firma ta si fara angajati. Pe de alta parte, atunci cand, de exemplu, vrei sa te duci de la Montpellier la Nisa, dai la cheia masinii si vezi ca intri cu 120km/h pe o autostrada ca-n palma, parca nu-ti mai vine dorul de casa. Iar el ca IT-ist ar fi stat somer doar cateva zile, presupunand ca stie franceza bine. Inutil sa spunem ce beneficii ar fi avut doamna "inimioara" la spital si cate oportnitati ar fi avut copilul....
Hai sa fim seriosi Montpellierul nu i cine stie ce oras iar spitalul de acolo nu i mecca medicinei frantuzesti. Pronbail ca salariul ar fi fost cam ca in Romania (acu dupa ce Dragnea mari salariile doctorilor) chiria mai mare iar iintre un IT prost dar frantuz chiar si din Algeria cu diploma la ceva Ecole des Mines obscura sau Maroc si un IT ist performant din Romania cu diploma de la IPBucuresti francezii aleg totdeauna pe ala cu pasaport frantuzesc. Asa ca doamna doctor ar fi vazut ca dezvoltarea profesionala costa atit bani cat si relatia cu familia si ca de fapt se reduce la a suporta zambind apropourile rautacioase ale asistentelor si remarcile caustice ale pacientilor de genul "O quel mahleur d'avoir un docteur roumain" " Mais il faut se plaindre a la mutualité" Cat despre mersul cu 120 pe autostrada se poate dar dooar pe cele cu peage unde limita ii de 130 ca pe cele quadrivoies RN poti mergecu 110 si radarele lor fixe nu iarta. Pt IT ist chiar si trecerea dela consola QWERTY la AWERTY si la terminologia franceza ar fi fost derutanta. Acolo nu exista Copy Paste ci Copier et Coller nu tu File ci Fichier si alte de exemplu obligatia de arespecta toate accentele si diacriticile ceea ce te face cite odata sa dai cu tastatura de pamant. Si cum asta nu stia frantuzeste pt el ar fi fost un dezastru. Experienta muncii in strainate ii benefica dar sa fii tanar si fara obligatii castigi experienta si relatii pe care le poti folosi la o adica atunci cand revii in tara.
Stimabile "imsi2 imsi2"! La Montpellier se afla unul din cele 2 centre de excelenta, in medicina, din Franta (al doilea este la Lille). Ce se preda acolo nu vei gasi nici peste 25 de ani in RO. A ramane sau nu este o optiune personala a fiecaruia. Si fata mea a urmat cursurile de la Montpellier si apoi s-a stabilit in Belgia. Chiar daca ma doare ca nu mai este in tara, ma bucur pentru succesul ei si pentru viata mult mai buna decat aici, atat profesionala cat si personala. Toate cele bune!
Lucian Gal felicitari pt fata dtale ma bucur ca a reusit sa si faca o situatie in Belgia. In orasul in care am trait eu doctorii romani erau majoritari si considerati foarte buni. In franta centre de excelenta sunt peste tot la fel ca si poluri de dezvoltare zone industriale zone de cercetare , comerciale si de tot felul. N am zis ca n au medicina buna si bine dezvoltata dar perechea in cauza nu era chiar tinerica si libera, aveau o situatie in tara peste medie si multe lucruri sigure de pierdut si multa nesiguranta in fata.
imsi la pătrat,de data asta ați luat-o rău pe arătură!Montpellier comparativ cu Bucureștiul... Ne iubim patria,de acord,dar hai să fim realiști:NU NE PUTEM COMPARA CU NICIO ȚARĂ CIVILIZATĂ,în acest moment!
Cheful asta de a pleca de acasa ni se trage din strafundurile neamului nostru de ciobani care se miscau cu turmele de 2 ori pe an trecand pasnic frontierele din tara sibiului la iernat in dobrogea turceasca sau din banat in macedonia si invers sau din macedonia in muntii Pindului. Mersul pe jos nu era o problema nici un baci sau ciorang nu se urca pe magar care era rezervat mieilor fatati pe drum. Astea erau deplasari pasnice ce s ar chema azi in interes de serviciu dar erau si altele cand oamenii lasau totul si fugeau prin paduri si desisuri sa si scape viata in fata navalirilor de tot felul.
De ce te simți obligat să îndrugi prostii ?! Ia interesează-te câți români și unguri sadea au părăsit idilica ( și cam rustica...) Austro-Ungarie și au trecut oceanul spre America de Nord .E drept,unii s-au mai întors, da` suficienți au prins rădăcini puternice acolo .Iar unii din urmașii lor au devenit faimoși, ca inginerul DeLorean, născut din mamă unguroaică și tată român...
Mircea Nistor Nu indrug nici o prostie. Unguri n au prea plecat in SUA au fost mai mult Slovaci cam 1.000.000 si au dat mari sperante ungurilor ca vor disparea ca natie si evrei care s au declarat unguri, romani n au fost mai multi de 100000 si majoritari din Ardeal impinsi de bunastarea locala pe care unii ardeleni de speta noua o tot lauda mai nou. Nu trebuie sa ti fie rusine ca neamul nostru s a ocupat cu oieritul printre altele. Da emigratia in SUA din imperiul Austro Ungar a fost mare si a privit cam toate nationalitatile locuitoare.
wow, ce tare, nu stiam ca DeLorean e jumate roman jumate ungur. Intotdeauna am simtit ca din combinatia de romani si unguri de regula iese ceva fain. A avut o viata deosebit de tumultoasa si in mare o viata de succes, dar nascut fiind in America probabil ca Romania a ramas pentru el ceva abstract, necunoscut, misterios. Sunt curios daca a pus vreodata piciorul in Romania sa vada Valea Frumoasei de unde proveneau ai lui si ce impresii i-a lasat, dar ceva ma face sa cred ca nu a facut asta. N-am reusit sa gasesc nimic, poate cel mult a vizitat discret, incognito, scurt in anii '90. Oare parintii lui vorbeau intre ei romana, maghiara sau engleza?
Comentariu neaprobat.
Problema nu e ca e tara plina de imbecili, desi e adevarat ca mai la vest parca-s mai putini imbecilii. Problema e ca cei destepti, aia cati sunt, sunt fiecare pentru mamaliga lui. Pentru ca daca ar fi solidari, i-ar dovedi pe prosti. Poate chiar ajungem la o parte din ideile din articol, cei rasariti in romania sunt atat de preocupati de a arata tuturor unicitatea lor, incat practic nu poti face niciun fel de asociere. Vrei sa te asociezi sa ii dai in gat pe gunoierii care nu iau gunoiul la timp? Ia sa vezi cum toti pe strada au altceva de facut! Vrei sa te asociezi sa faci un club de sah / pingpong / orice altceva pentru copii? Nah, avem probleme importante, nu socializam in afara scolii. Vrei vreo activitate culturala, alde teatru? Esti dus cu capul?! Intalniri la un pahar de vorba? Numai daca esti pensionar! Organizat parcare in cartier, mers cu jalba la primarie? Eu ma descurc, sa mearga altii! Mortaciuni pe strada? Nah, oricum nu "se" face nimic!
foarte bine spus, l-am citit cu placere si m-am regasit un pic in el, dorinta de a fi dintr-un loc de care stie si ultimul catun din cealalta parte a lumii. E nemaipomenit sa ai senzatia ca esti conectat prin mii de fire la tot ce se intampla in lume (un paradox fiindca oricat de bine ai stii limba nu o stii perfect si nici nu esti acceptat 100% ca om al locului - pe buna dreptate - si atunci despre ce conectare vorbim?) De aceea ma bucur cand romanii reusesc in diverse afaceri, in diverse meserii, cand calatoresc si ne spun si noua ce au invatat, e mult mai bine sa facem tocmai invers, sa plasam Romania pe o orbita mai importanta si sa avem multe lucruri frumoase de care sa vorbim, decat varianta individuala, plec, ma transplantez in alta cultura si imi imaginez ca am facut parte din ea dintotdeauna. Procedand astfel e mai rapid dar si mai delusional, mai nerealist adica. Eu am ales varianta de compromis, plec dar nu definitiv, imbin utilul cu placutul, cred ca avem multe de invatat facand asa, insa e adevarat ca un copil de varsta prescolara complica mult datele problemei. La vremea aia trebuie sa ne stabilizam deja. Eu chiar sunt curios ce au facut pana la urma. Stie cineva? De obicei femeile castiga. In cazul unui divort copilul ramane cu mama si nu cred ca IT-istul isi iubeste atat de mult tara si parintii (care il indeamna sa plece naibii de aici) incat sa accepte despartirea de copil. Oricum in IT e suficient sa stii engleza. Sau isi poate administra firma de soft remotely din Franta.
Frumos si interesant in acelas timp. Nu numai articolul, dar si comentariile pertinemte cu nota subiectiva la obiect si fara neamprostisme. Asa este, a ramane sau a pleca este decizie personala cu "no risk, no fan" in ea. Experienta personala mi-a dovedit ca cei care"stiu carte", indiferent de profil, vor stapani la nivel profesional (daca nu stapanesc deja) si limba tarii alese in max 2-3 ani. Aceasta conditie sine-qua-non odata indeplinita si cunostintele profesionale "traduse" in limba respectiva vor asigura o traiectorie ascendenta cautatorilor de nou si de schimbare. Copiii de varsta timpurie si cei nascuti "afara" vor stapani limba locala fara accent si nu vor avea probleme cu finetzurile gramaticale. Puterea de invatare a parintlor se va transmite si copiilor care, in conditiile invatamantului "de afara" vor performa.