Suvenire şi impresii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe strada Batiştei, vizavi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, se află clădirea din imagine, construită în 1900 de arhitectul Louis Blanc, într-un stil amintind de Ludovic al XV-lea, la

Pe strada Batiştei, vizavi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, se află clădirea din imagine, construită în 1900 de arhitectul Louis Blanc, într-un stil amintind de Ludovic al XV-lea, la comanda unui mare industriaş al timpului, German Speyer.

O clădire opulentă, cu demisol, parter, etaj şi mansardă, cu faţadele bogat decorate, cu interioarele împodobite cu picturi murale în stilul rococo-ului francez. În perioada interbelică, Palatul Speyer, cum este denumită clădirea, era considerat una dintre frumuseţile Bucureştiului.

Imaginea lui figura pe cărţi poştale şi în ghidurile turistice. După al Doilea Război Mondial, casa, naţionalizată, a devenit casă de protocol a partidului comunist.

Din februarie 1990, ea a fost atribuită Asociaţiei „21 Decembrie 1989”, iar între 1992 şi 1996 a fost sediul Convenţiei Democrate. Un an mai târziu, în curtea palatului a fost amplasat bustul lui Corneliu Coposu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite