Sute de milioane de euro s-ar economisi în România dacă ar fi stimulat consumul de medicamente ieftine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Producătorii de medicamente atrag atenţia asupra lipsei de medicamente ieftine din farmacii FOTO Adevărul
Producătorii de medicamente atrag atenţia asupra lipsei de medicamente ieftine din farmacii FOTO Adevărul

Ultimii ani au arătat decompetitivizare a industriei româneşti de medicamente, îndeosebi a celei de medicamente generice, a spus Dragoş Damian, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR). Acesta a semnalat o serie de bariere care îi pun în dificultate pe producătorii de medicamente de la noi din ţară.

În primul rând, explică Damian, o problemă foarte serioasă este termenul de plată de 360 de zile. „Companiile de medicamente generice nu îşi pot permite acest termen de plată şi vor ieşi automat din piaţă”, a declarat preşedintele APMGR, adăugând că industria farmaceutică aduce 1,5% din PIB, în timp ce în Statele Unite ale Americii procentul este de peste 10%. 

„Fabricăm 65% din medicamentele care se utilizează la ora actuală în România şi exportăm în circa 90 de ţări ca şi industrie şi medicamentul românesc reprezintă un foarte bun ambasador pentru România alături de alte bunuri pe care România le are”, a precizat Damian. 

Medicamentele foarte ieftine nu se mai găsesc în farmacii

De altfel, ministrul Sănătăţii a explicat că termenele de plată ale medicamentelor se vor scurta la 60%, însă va exista o plată eşalonată. Conform unei directive europene, statele sunt nevoite să îşi achite datoriile faţă de producătorii şi distribuitorii de medicamente în cel mult 60 de zile de la data emiterii facturii. Chiar şi preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România este sceptic cu privire la aplicativitatea acestei directive în România. 

În plus, medicamentele foarte ieftine nu se mai găsesc în farmacii decât foarte rar. Problema a fost semnalată în repetate rânduri de asociaţiile de pacienţi, în mod special de cele care activează în zona oncologiei, unde citostatice ieftine, dar vitale pentru bolnavi nu pot fi găsite pe piaţa de medicamente din România.

„O barieră serioasă de acces este metodologia de calcul la medicamente, de altfel ştiu că este o preocupare a ministerului sănătăţii de a schimba această metodologie pentru că ea este sursa acelor exporturi paralele şi este sursa dispariţiei medicamentelor ieftine la 10, 15 lei, care în farmacii reprezintă deja specie pe cale de dispariţie”, afirmă Dragoş Damian. 

Rolul genericelor este insuficient fructificat, susţin specialiştii

Potrivit preşedintelui APMGR, medicamentele ieftine aduc economii substanţiale în sistemul sanitar de la noi din ţară. 

„Trebuie să găsim o soluţie să salvăm aceste medicamente. Eu cred că rolul medicamentului generic este insuficient fructificat. Sute de milioane de euro, dacă se crează acea cultură a medicamentului generic se pot economisi în orice moment, bani care ar putea fi folosiţi tot în sănătate”, a conchis Damian. 

Companiile de medicamente generice au ajuns să plătească prin mecanismul de clawback 25% din cifra de afaceri către statul român. Practic, susţin reprezentanţii industriei, este vorba de o dublă impozitare, unică în Europa. În urmă cu puţin timp, Curtea Constituţională le-a dat câştig de cauză producătorilor. 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite