Prea săraci pentru a salva vieţi: transportul inimilor pentru transplanturi, aproape imposibil în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Facturi neplătite din februarie pentru cei implicaţi în programul naţional de transplant FOTO Adevărul
Facturi neplătite din februarie pentru cei implicaţi în programul naţional de transplant FOTO Adevărul

Coordonatorul naţional pe transplant, medicul Victor Zota, susţine că banii din program există doar pe hârtie şi că are facturi neplătite încă din luna februarie a anului curent.

„Deocamdată sunt bani pe hârtie, am facturi neplătite din februarie, dar la ora actuală transplanturile se fac şi avem promisiuni că la rectificarea bugetară vom beneficia de o finanţare corespunzătoare pentru program”, a declarat pentru adevarul.ro doctorul Victor Zota.

Medicul a precizat că Ministerul Sănătăţii a trimis în urmă cu o lună Agenţiei Naţionale de Transplant o adresă referitoare la motivele pentru care transplantul de inimă a fost oprit în România. De asemenea, ministerul a solicitat şi informaţii legate de situaţia de la Institutul Inimii din Târgu Mureş, precum şi motivele pentru care la noi în ţară nu se poate face transplant de plămân.

Zota: Nici nu poate fi vorba de o listă unică de transplant

„Cele două centre în care se făce transplant de inimă, respectiv Spitalul de Urgenţă Floreasca şi Institutul Inimii de la Târgu Mureş au motivat că nu există primitori pentru inimile recoltate”, a completat Victor Zota. Asta în condiţiile în care pe lista de aşteptare se află peste 20 de români.

În ceea ce priveşte posibilitatea de a avea o listă unică de transplant, aşa cum a declarat subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, doctorul Raed Arafat într-o emisiune la Antena 3, Zota spune că discuţia este una tehnică.

„Nu se poate face o listă unică la nivel naţional pentru transplant. La inimă, ischemia apare în trei ore. La noi, condiţiile tehnice nu permit să transportăm inimi dintr-un centru universitar în altul. Am avea nevoie de un avion foarte rapid, pentru a ajunge în timp util dintr-un loc în altul. Poate ar merge la nivel regional, dar momentan aşa ceva nu intră în discuţie”, a completat coordonatorul naţional pe transplant.

Niciun transplant de inimă în 2013

Niciun transplant de cord nu a fost realizat în acest an în România, a explicat profesorul Radu Deac, fostul director al Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş, închis în urmă cu doi ani. „Vorbim de inimi irosite. În acest timp, 30 de pacienţi aşteptau o inimă şi mulţi au decedat”, a precizat chirurgul.

Deşi nu a existat activitate în zona transplantului de inimă ţara noastră a înregistrat un record la numărul de transplanturi realizate de la începutul anului şi până în prezent. De asemenea, numărul donatorilor în moarte cerebrală a crescut.

Mai precis, în 2013 au fost realizate 120 de transplanturi de rinichi şi 53 de ficat, însă niciunul de cord, „din cauza incompatibilităţii primitorilor”, a declarat doctorul Victor Zota. Tot în acest an au avut loc şi o serie de premiere: opt transplanturi de rinichi în 24 de ore la Cluj-Napoca, cinci transplanturi de ficat în 24 de ore la Bucureşti şi patru transplanturi de cornee în 24 de ore, tot în Capitală.

Transplantul în România, mai ieftin decât în străinătate

Costurile unei operaţii de transplant în România sunt mici comparativ cu cele din străinătate. Dacă un transplant de rinichi în România costă 20.000 de euro, în străinătate variază între 80.000 şi 100.000 de euro.
 
Un transplant de inimă costă 43.000 de euro în ţară şi 120.000-150.000 de euro în străinătate, iar un transplant de ficat, 65.000-70.000 de euro în ţară, respectiv între 150.000 şi 200.000 de euro în străinătate. De asemenea, un transplant de măduvă costă în ţară 20.000 de euro, iar în străinătate, între 80.000 şi 100.000 de euro.

În prezent,  Ministerul Sănătăţii se află în faza de avizare a criteriilor de acreditare a unităţilor care efectuează proceduri de transplant.

Pe aceeaşi temă:

Raed Arafat: S-a ajuns la o explozie de donatori de organe, iar finanţarea trebuie adaptată

Nicolăescu: transplantul de inimă va fi reluat din a doua jumătate a anului

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite