Suntem codaşii Europei la internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu 42% din gospodării conectate la internet, în 2010, România ocupa penultimul loc în Europa, înaintea Bulgariei. Dintr-o sută de români cu vârste între 65 şi 74 de ani, doar patru s-au plimbat măcar o dată în lumea virtuală.

În Europa, românii ocupă ultimul sau penultimul loc la indicatorii legaţi de computer şi internet. Chiar şi bulgarii ne depăşesc la unele capitole. La procentul gospodăriilor conectate la internet, unul dintre indicatorii sociali folosiţi în aprecierea nivelului de trai al populaţiilor, suntem pe locul doi de la coadă. Dacă în Europa, în 2010, media era de 72% din gospodării conectate la internet, în România, doar 42% din familii aveau anul trecut acces la lumea virtuală. Bulgaria stă mai rău, cu doar 33% din gospodării conectate la reţea.

Cele mai puţine firme conectate la net

Situaţia este inversă când vorbim despre firme conectate la internet, indicator unde bulgarii ne-au luat întotdeauna. Ei au 85% din societăţi conectate la net, pe când noi, doar 79%, ceea ce ne plasează pe ultimul loc în Europa. Foarte puţin faţă de media europeană, de 95% din companii cu acces la net. În lume, Finlanda şi Japonia aveau anul trecut toate firmele legate la internet.

Dă click pe imagine pentru a se mări!



Adolescenţii, la fel ca peste tot

Marile diferenţe dintre noi şi restul lumii apar când e vorba de „digital immigrant" (imigranţii digitali, persoanele născute înainte de era digitală). Românii din categoria nativilor digitali, care au în jur de 16 ani, au absolut aceeaşi relaţie cu internetul şi acelaşi comportament virtual ca şi adolescenţii de afară, spune consultantul online Victor Kapra.

Adică, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), aproape 99% din tinerii cu vârste între 16 şi 24 de ani care folosesc internetul o fac pentru a comunica, a căuta informaţii şi servicii online. 73% din ei descarcă jocuri, muzică şi filme, 70% îl folosesc pentru instruire şi educaţie (accesează site-uri precum referate.ro), 55% încarcă propriile aplicaţii pe website-uri puse la dispoziţia tuturor (YouTube, în special). Aceşti tineri folosesc cel mai mult emailul (91% din ei), cu mult peste celelalte grupe de vârstă: trimit şi primesc email-uri 88% dintre utilizatorii de net care au vârste între 25 şi 34 de ani şi 80% din internauţii care au între 35 şi 44 de ani.



Doctor în chimie, afon pe internet

Datele sunt şocante, comparativ cu ce există în restul lumii, când vine vorba de persoanele de peste 45 de ani. Procentul utilizatorilor de net descreşte odată cu vârsta, peste tot. Însă la români, diferenţele sunt bulversante - doar una din patru persoane de peste 45 de ani a folosit vreodată computerul. Aurel Şerban, asistent proiect  la firma Tiurenlau, care organizează cursuri gratuite de IT pentru şomeri, spune că numărul persoanelor în vârstă care n-au folosit vreodată internetul este destul de mare şi-n rândul celor instruiţi. "Am avut la cursuri un doctor în chimie şi un doctor în agricultură, ambii pe la 50 de ani, care nu ştiau să folosească un computer şi să caute ceva pe internet", povesteşte Aurel Şerban.

La categoria 65 - 74 de ani, numai patru persoane dintr-o sută au folosit măcar o dată în viaţa lor internetul. Spre comparaţie, în grupa corespondentă din SUA, cunoscută sub denumirea „Silent generation", 43% folosesc în mod curent computerul şi netul. „Este vorba de dezvoltare economică", explică Victor Kapra. În plus, enumeră acesta, „până acum doi ani, computerul era încă un lux şi conexiunile la net erau greu de obţinut" în România.

Ţara a migrat târziu în lumea digitală şi doar pe alocuri, adică în urban. România mai are încă sate neconectate la energie electrică, astfel încât nu e de mirare că nu prea există reţea de internet în rural. Pentru că a intrat târziu în lumea virtuală, România are totuşi un avantaj. Marile investiţii s-au făcut în ultimii ani, aşa încât echipamentele sunt de ultimă generaţie. De aici şi singurul loc fruntaş ocupat de România: a doua viteză de net din lume. Anchetele pe competenţele românilor când vine vorba de computere şi internet arată că tinerii sunt cei mai tari la ambele. Astfel, o statistică a INS arată că-n 2009, 27,7% din tinerii cu vârste între 16 şi 24 de ani aveau un nivel de competenţă ridicat în utilizarea computerului. Pe următorul loc se aflau tinerii cu 25 - 34 de ani, din rândul cărora procentul celor foarte pricepuţi în computere ajungea la 23%.

Studenţii şi elevii intră zilnic pe internet

Tot tinerii înregistrează şi cel mai mare procent de persoane care folosesc zilnic internetul. Pe ocupaţii, 71,2% dintre studenţi şi elevi intră în fiecare zi pe net, pe când, din patroni, doar 57,2% fac acest lucru, iar dintre salariaţi şi şomeri - 56,8%, respectiv 55%. Cei mai mulţi dintre lucrătorii pe cont propriu şi dintre pensionari intră pe net săptămânal.

Per ansamblu, dintre românii care foloseau un computer în 2009, 21,2% aveau cunoştinţe ridicate despre funcţionarea acestuia, iar 37,3% se limitau la câteva funcţiuni de bază.

Bărbaţii cumpără software

Femeile cumpără online mai multe cărţi decât bărbaţii, cei din urmă achiziţionează mai multe produse software şi electronice. Tot bărbaţii comandă cele mai multe bilete pentru spectacole şi fac rezervări pentru avion şi hoteluri.

Ce cumpără românii pe net

Anul trecut, 31% din cetăţenii „UE 27" au cumpărat bunuri sau servicii pe net, potrivit Eurostat. România se află pe ultimul loc, cu 2% din populaţie care şi-a făcut cumpărături online. Britanicii şi germanii par împătimiţi ai shoppingului online, cu 60, respectiv 54 de procente din populaţie. Românii achiziţionează online mai ales cărţi şi reviste, haine şi produse sportive, filme şi muzică.

image
image
image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite