Sunt idioţii înclinaţi să conducă BMW sau maşina de lux germană îi transformă în idioţi? Studiul care a răspuns la întrebare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un profesor de la Universitatea din Helsinki, specializat în sociologie psihologică, a condus un studiu prin care a încercat să afle de ce sunt mai necivilizaţi şoferii de BMW sau Audi.

De ce proprietarii de BMW sau Audi par adesea să conducă ca nişte idioţi? Este întrebarea de la care a pornit un studiu efectuat în Finlanda, la Universitatea Helsinki.

Profesorul Jan-Erik Lönnqvist a pornit de la o observaţie comună, făcută de nenumăraţi oameni în trafic: şoferii de maşini BMW sau Audi au o probabilitate mult mai mare de a ignora regulile de circulaţie şi de a conduce nesăbuit.

Se întâmplă peste tot în lume, inclusiv în ţări considerate civilizate din punct de vedere al traficului rutier.

Studii sociologice precedente au demonstrat deja că şoferii maşinilor scumpe sunt înclinaţi majoritar să încalce regulile de circulaţie. Fenomenul a fost explicat printr-o prezumţie comună, că puterea venită la pachet cu bogăţia are tendinţa de a corupe sau de a îndemna la fapte ilegale.

Lönnqvist a abordat problema „şoferi necivilizaţi - maşini germane scumpe“ dintr-un unghi diferit. Cercetătorul a dorit să afle dacă nu cumva anumite categorii de oameni sunt atrase de maşinile germane puternice şi scumpe, indiferent de statutul lor social-financiar, şi dacă nu cumva şi aceste categorii de oameni au tendinţa de a încălca legea.

Studiul a constat în interogarea a 1.892 de cetăţeni finlandezi, proprietari de maşini, care au avut de completat un chestionar complex. Au fost întrebaţi despre modelul maşinii pe care o deţin, obiceiuri de consum, despre nivelul veniturilor, dar au fost strecurate şi întrebări care le-au explorat trăsăturile de caracter.

Potrivit lui Lönnqvist, răspunsul final, după analizarea răspunsurilor, este lipsit de ambiguitate: oamenii egoişti, aroganţi, orgolioşi, încăpăţânaţi, dezagreabili şi lipsiţi de empatie au tendinţa să deţină un autoturism de „statut“, precum BMW, Audi sau Mercedes. „Aceste trăsături de personalitate explică dorinţa de a avea «proprietăţi de statut» şi aceleaşi trăsături explică de ce asemenea oameni încalcă regulile de circulaţie mai frecvent decât alţii“, explică profesorul Lönnqvist.

Profesorul mai spune că aceşti oameni se consideră superiori semenilor, motiv pentru care vor face tot posibilul să-şi arate supremaţia etalând proprietăţi scumpe, pe care vor face sacrificii să le achiziţioneze chiar dacă nu sunt bine situaţi financiar.    

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite