Sunt britanicii vinovaţi fiindcă există români năpăstuiţi?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagini din documentarul transmis de Channel 4
Imagini din documentarul transmis de Channel 4

Episodul 2 al documentarului Channel 4 „Romanians are Coming”, difuzat marţi seara, i-a avut în prim-plan pe Alex, dat afară fiindcă a băut la muncă, şi pe Mihaela, o asistentă medicală din Constanţa care a rezistat doar o lună în Anglia.

Tocmai am văzut partea a doua din „Romanians Are Coming (Channel 4). Şi mă pronunţ acum fiindcă nu văzusem partea 1. Episodul 2, deci: cu Alex cel din primul episod care s-a dus băut la muncă şi nu a înţeles de ce a fost dat afară şi cu Mihaela din Constanţa care a lucrat o luna într-o casa de bătrâni apoi s-a simţit complexată financiar faţă de colegele din Spania (plus clasicul „au ceva cu noi că suntem români") şi atunci s-a întors acasă.

În altă ordine de idei, documentarele Channel 4, pe care le urmăresc de 7 ani de zile, sunt foarte bine filmate, montate şi narate. E multă ironie la adresa britanicilor în „Romanians are Coming", dar pe asta nu o vedem: noi doar refuzăm să credem că oamenii ăştia săraci lipiţi pământului şi disperaţi din Lupeni – cum au fost în seara asta, de exemplu – chiar există.

De exemplu, în episodul secund naratorul român face referiri la pedofilii englezi dar atinge şi uşurinţa cu care britanicii îşi abandonează părinţii bătrâni şi bolnavi în instituţii specializate: „În România nimeni nu se gândeşte să-şi dea la o parte părinţii bătrâni, probabil voi, ca englezi, aveţi prea mulţi bani şi prea mult timp liber şi de aceea scăpaţi de ei“

Un alt exemplu de ironie este tocmai alegerea „reprezentanţilor poporului britanic“ ce fac declaraţii despre români: astfel, vedem femei beţive şi fără dinţi în gură sau tineri ce par a avea probleme psihice făcându-i pe români ultimii oameni ai Europei – hoţi, cerşetori, violenţi ce trebuie alungaţi instantaneu din UK.

Este o ciclicitate în această lume de care puţini sunt conştienţi: acum câteva zeci de ani italienii şi spaniolii aveau multe probleme de sărăcie şi erau luaţi în vizor, acum sunt luaţi la rând est-europenii clasici (românii, bulgarii), peste zeci de ani – când românii vor fi „bogaţi, civilizaţi şi complet educaţi“ - vom vedea pe Channel 4 emisiuni cu moldoveni, bieloruşi şi ce-o mai rămâne din Federaţia Rusă.

Mi-a fost milă de românii din episodul secund şi nu m-am simţit lezat nicio clipă de documentarul Channel 4. Este vina noastră că astfel de români există. De fiecare dată când mă întorc în Bucureşti mă îngrozeşte dispreţul celor majoritari – „civilizaţi şi educaţi“ – faţă de cei năpăstuiţi. Şi dispreţul ăsta porneşte de jos până sus. Sau de sus până jos, cum vreţi voi. Este vina românilor – de la cei care ne băgăm capul în pământ până la cei pe care îi trimitem sus să ne reprezinte şi să facă legi – fiindcă există români săraci şi năpăstuiţi, nu este vina britanicilor. Când se va înţelege asta şi vom munci să eradicăm problemele multor români de lângă noi, atunci vom privi cu alţi ochi documentarele Channel 4. 

 Este vina noastră că există români năpăstuiţi. Sau a britanicilor? 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite