STUDIU O treime dintre români cred în prezicerea viitorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unu din trei români crede în prezicerea viitorului. FOTO: Arhivă
Unu din trei români crede în prezicerea viitorului. FOTO: Arhivă

Unu din trei români crede că există oameni care pot prezice viitorul, dar mai puţin de o cincime spun că au apelat la cineva pentru un astfel de serviciu. Totodată, mai mult de jumătate dintre români recunosc că venerează un sfânt din credinţa ortodoxă. Cel puţin aşa arată un studiu publicat recent de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).

Sociologul George Butunoiu spune că cele două tipuri de credinţă se intersectează. „Ele merg mână în mână. În ciuda a ceea ce predă preotul în biserică: să nu credem în ghicitul în cafea, tarot sau mai ştiu eu ce. Mulţi dintre cei care cred în prezicerea viitorului, sunt şi de religie creştin-ortodoxă. Vorbim mai ales de oamenii care trăiesc în mediul rural, unde au continuat să existe aceste practici.

Procentul mare este cauzat de perpetuarea unui anumit tip de educaţie, care se bazează pe mituri, nu pe ştiinţă, cât şi dezvoltarea tehnologiei, respectiv a distribuţiei acesteia. Tot mai multe persoane din mediul rural au în gospodărie cel puţin un telefon inteligent sau un calculator. Astfel, tehnologia nu a devenit un instrument de educare, cât unul prin care se promovează mai mult persoanele care pretind că au puteri paranormale“, explică sociologul.

De aceeaşi părere este şi sociologul Mircea Kivu. „Nu ar trebui să ne suprindă aceste rezultate. Sunt studii care arată că un procent semnificativ din români cred că Soarele se învârte în jurul Pământului. Faptul că există aşa-zişi prezicători, mediumuri şi aşa mai departe, care câştigă bani din treaba asta, denotă că sunt cetăţeni care apelează constant la serviciile lor. Nu este o chestiune care se petrece doar în România. Există anunţuri ale ghicitorilor inclusiv în statele din Occident. Cât despre procentul mare de români care spun că venerează un sfânt este greu de comentat. De ce? Fiecare respondent a răspuns în funcţie de cum a înţeles termenul «a venera». Acest cuvânt are înţelesuri diferite pentru diverşi oameni“, conchide Mircea Kivu.

Ce mai arată studiul

Mai mult de o treime din români cred că viaţa lor nu s-ar schimba dacă ar câştiga premiul cel mare la loterie şi doar 1 din 5 recunoaşte că şi-ar schimba total modul de viaţă în urma unui asemenea câştig. De asemenea, studiul arată că unu din cinci români s-ar muta din ţară dacă şi-ar permite din punct de vedere financiar. Cei mai mulţi cetăţeni care fac parte din această categorie sunt bărbaţi până în 50 de ani cu studii superioare. Datele fac parte din studiul „România magică. Mituri şi aspiraţii ale românilor”, realizat de IRES, în perioada 6-13 iulie 2018, pe un eşantion de 1.291 de persoane.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite