STUDIU Trei sferturi din români merg în vacanţa de vară

STUDIU Trei sferturi din români merg în vacanţa de vară

Trei sferturi din români vor merge în vacanţă în această vară FOTO Adevărul

Trei sferturi din români susţin că vor merge în vacanţa de vară, aceştia fiind dispuşi să aloce sume plecând de la 500 la 2.000 de euro pentru concediu, cei mai mulţi urmând a se îndrepta spre litoral. Doar 21% din români nu au luat încă nicio decizie în acest sens.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit unui studiu realizat de MKOR Consulting pe un eşantion de 1.500 de români, jumătate din respondenţi preferă să rămână în ţară pentru vacanţa de vară, ceilalţi optând pentru destintaţii din străinătate. 
 
Spre deosebire de anii trecuţi, nu banii reprezintă un criteriu de alegere a unei vacanţe, ci peisajele şi obiectivele turistice. Astfel, dacă 25% iau în considerare preţul, 41% merg pe a doua variantă şi anume frumuseţea destinaţiei de vacanţă. 
 
Cercetarea mai arată ca bugetul este acelaşi din 2016. Concret,  aproximativ o treime (32%) au spus că vor aloca mai mulţi mai bani pentru vacanţa din vara aceasta, 37% au un buget între 501 şi 1000 euro, iar 15% şi-au plănuit să cheltuie între 1001 şi 2000 euro. Există însă un procent de 28% dintre respondenţi care mărturisesc faptul că au posibilitatea unei sume sub 500 euro, sumă uşor mai mare decât salariul minim pe economie. 
 
„Obiceiurile românilor privind vacanţa s-au modificat în ultimii ani în sensul bun. Rămân însă numeroase elemente de constanţă care ţin de constrângerile financiare – frecvenţa, bugetul alocat, dar şi de un comportament conservator al românilor – destinaţia, plata cu numerar sau vacanţa doar în familie. Rezultatele ne arată clar o creştere anul acesta faţă de 2016, dar piaţa este departe de a-şi fi atins potenţialul”, a declarat Corina Cimpoca, fondator al MKOR Consulting. 
 
Destinaţie nouă de vacanţă pentru o treime din români
 
Totodată, o treime din români spun că vor opta pentru o destinaţie nouă în 2017, în timp ce restul vor opta pentru o destinaţie mai veche. Dintre aceştia din urmă, un număr important de 33% a declarat că a mai fost de 4 sau mai multe ori în destinaţia aleasă anul acesta. Hotelurile de 3 stele sunt opţiunea pentru 47% dintre românii care au luat parte la studiul de piaţă. Ca perioadă, 39% au spus că vacanţa va dura între 4 şi 6 zile, iar 37% între 7 şi maxim 9 zile.
 
În ceea ce priveşte modul de deplasare, românii optează tot mai frecvent pentru tren în detrimentul maşinii personale. 28% din respondenţi spun că au ales să meargă cu avionul în vacanţă. 
 
„Comisioanele agenţiilor de turism şi programele fixe i-au determinat pe 60% dintre românii intervievaţi să-şi planifice singuri vacanţa de vară. Doar 40% au apelat la serviciile agenţiilor de turism pentru vara aceasta. Ca şi comportament general, 31% dintre români au declarat că merg anual în vacanţă şi 36% de două ori pe an”, completează studiul. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: