STUDIU Specialiştii atrag atenţia asupra unei posibile epidemii de rinită alergică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Formele de alergie sunt din ce în ce mai complexe FOTO Adevărul
Formele de alergie sunt din ce în ce mai complexe FOTO Adevărul

Un studiu internaţional arată că formele complexe de alergie sunt din ce în ce mai frecvente, în timp ce bolile alergice tind să capete proporţii epidemice. Specialiştii atrag atenţia că segmentul dominant este reprezentat de copii şi tineri adulţi, unde prevalenţa alergiilor este de până la 8%.

În cazul alergiilor alimentare, prevalenţa este în creştere atât în ţările dezvoltate, cât şi în cele în curs de dezvoltare, în special la copii. Mai exact, 51% dintre părinţi percep astmul copiilor ca fiind o boală slabă, 40% consideră că este moderată şi doar 9% percep această boală alergică ca fiind severă.

„Părinţii cu copii alergici ar trebui să fie conştienţi că simptomele nu trebuie neglijate, iar non-compilanţa la tratament scade calitatea vieţii copiilor lor. Tratamentul bolilor alergice la copii începe, astfel, cu educaţia părinţilor şi continuă cu prevenţia şi vizita de control la medicul specialist”, declară medicul Camelia Berghea de la Spitalul Clinic „Alexandru Obregia”.

Acelaşi studiu arată că 42% dintre părinţi consideră că activitatea zilnică a copiilor lor astmatici este limitată datorită acestei boli, iar izolarea socială îşi face simţită prezenţa datorită simptomelor exacerbate (66%), limitării activităţilor fizice (48%), trezirilor nocturne (46%), acceselor de astm mai frecvente (40%), creşterii utilizării de medicaţie de urgenţă, reducerii interacţiunilor cu prietenii şi familia (21%) şi acceselor de astm ameninţătoare de viaţă (9%).

Rinita alergică diminuează calitatea vieţii, afectând calitatea somnului

O problemă globală de sănătate a devenit şi rinita alergică - în unele ţări, prevalenţa este mai mare de 50% în unele grupe de vârstă. Cu referire la populaţia pediatrică, această boală diminuează calitatea vieţii, afectând calitatea somnului (40%), activităţile sportive (33%), joaca alături de prieteni (29%), performanţa şcolară (26%), activităţile împreună cu familia (23%), activităţile de interior (12%), dar şi dorinţa de a avea un animal de companie (27%).

La nivel global, există 300 milioane pacienţi cu astm şi 400 milioane pacienţi cu rinită alergică, prevalenţa actuală fiind de până la 18%  pentru astm şi de 25% pentru rinita alergică în Europa. Alergiile alimentare sunt asociate cu astmul şi dermatita atopică şi afectează 200-500 milioane pacienţi, cu prevalenţă între 2-8%, în funcţie de zonele geografice.

Creşterea prevalenţei bolilor alergice este influenţată de expunerea precoce la anumite componente bacteriene care par să reducă riscul de dezvoltare a alergiilor; urbanizarea şi industrializarea, care au crescut populaţia expusă la factori poluanţi; modificarea stilului de viaţă sau a obiceiurilor culinare şi modificările climatice.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite