STUDIU Scade încrederea cetăţenilor în statul de drept. Nemulţumiri majore în ţările democratice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: washingtonmonthly.com
FOTO: washingtonmonthly.com

Un nou studiu arată că încrederea cetăţenilor în regimurile democratice este în scădere, cu peste 50% dintre respodenţi considerând că vocea lor „rareori” este auzită sau nu este auzită „deloc” în rândul democraţiilor lumii. Studiul, publicat marţi de institutul Dalia Research şi Alliance for Democracy Foundation, arată că 64% din cetăţenii care trăiesc într-un regim democratic consideră că statul „rareori” acţionează în interesul lor.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 125,000 de oameni, din 50 de ţări, şi arată că 64% din cetăţenii din ţările democratice şi-au pierdut încrederea în regimul democratic în care trăiesc.

Chiar şi cele mai vechi democraţii, precum SUA şi Regatul Unit se confruntă cu un val de scepticism în rândul populaţiei: „peste două treimi din cetăţeni consideră că statul nu acţionează în interesul acestora”, arată studiul citat.

Materialul prezintă un grad mai ridicat de nemulţumire în rândul democraţiilor decât în rândul cetăţenilor care provin din regimuri nedemocratice – cu Japonia (74%), Polonia (63%), Franţa (62%), Austria (62%) şi Portugalia (62%) ocupând primele 5 poziţii din topul ţărilor în care cetăţenii nu simt că vocea lor contează în politică. Dintre primele 10 ţări listate, 9 sunt democratice.

În rândul celor 50 de ţări în care s-a realizat studiul, mai mult de jumătate dintre respondenţi (56%) au răspuns cu „rareori” sau „niciodată” când au fost întrebaţi dacă presa le oferă informaţii echilibrate sau dintr-o perspectivă neutră.

„În acest moment, cel mai mare risc pentru regimurile democratice este faptul că cetăţenii nu le mai consideră democratice”, declară preşedintele Dalia Research, Nico Jasper.

Studiul a fost publicat cu doar zile înainte de debutul Summitului Democraţiei 2019, care va avea loc în Copenhaga. La acest summit sunt aşteptaţi liderii celor 28 de state membre ale Uniunii Europene, care vor decide care sunt priorităţile blocului comunitar, scrie Reuters. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite