STUDIU Saloanele de spital trebuie să fie bine aerisite pentru a evita infecţiile nosocomiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ventilarea naturală ar putea juca un rol important în reducerea riscului de infecţii nosocomiale. Aceste infecţii, transmise în mediul spitalicesc, pun mari probleme, care sunt complicate şi mai mult de rezistenţa tot mai mare a bacteriilor la antibiotice.

Igiena mâinilor personalului medical pentru prevenirea transmisiei germenilor de la un pacient la altul, direct sau indirect (prin intermediul materialelor medicale), este principalul element al luptei împotriva acestui tip de infecţii, dar nu suficient, potrivit Agerpres.

Cercetătorii britanici au evaluat strategiile de prevenire anti-infecţioasă bazate pe ventilarea naturală şi pe expunerea la lumina soarelui. Autorii regretă faptul că nu se acordă destulă atenţie 'redescoperirii' unor tehnici vechi, în timp ce preocuparea pentru confortul modern — îndeosebi pentru climatizare — este tot mai mare.

Ei adaugă faptul că unele date arată că nivelul de împrospătare a aerului în saloanele de spital — mai ales în cele în care se află pacienţi cu infecţii respiratorii — este mai ridicat dacă se aeriseşte natural. Ventilarea mecanică necesită de altfel o întreţinere minuţioasă, dar prezintă şi riscuri de infecţie.

Iluminatul natural a fost folosit intens în trecut (exemplul îl constituie spitalele cu ferestre foarte mari), dar acum nu mai este foarte la modă, lucru pe care autorii studiului îl regretă. Ei consideră că aceste tehnici ar trebui să facă obiectul unor noi cercetări aprofundate, putând fi utilizate mai mult când împrejurările o permit, şi amintesc că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) are încredere în ele.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite