STUDIU Românii nu au timp să-şi trateze durerile de spate şi merg la doctor în ultimul moment

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul din doi români care se confruntă cu dureri de spate nu merge la doctor din cauza lipsei de timp, iar unul din patru susţine că nu are bani pentru a se trata, sunt o parte din concluziile unui sondaj online realizat de Bio Ortoclinic în perioada decembrie 2017- ianuarie 2018, pe baza răspunsurilor obţinute de la 523 de pacienţi care au avut în cursului anului trecut probleme la coloana vertebrală.

Când e vorba să avem grijă de sănătate noastră, amânăm acest lucru până în ultimul moment, chiar dacă am putea beneficia de tratament subvenţionat de Casa de Asigurări de Sănătate. ”Astfel, 56% dintre cei care au avut în trecut probleme la nivelul coloanei vertebrale nu s-au mai adresat medicilor la reapariţia durerilor, în timp ce doar 40% s-au prezentat din nou la medic”, subliniază Mihaela Proicea, managerul Bio Ortoclinic, cea mai mare clinică din ţară, pentru tratarea durerilor de spate, potrivit unui comunicat de presă.

Întrebaţi când au făcut ultimul tratament pentru durerile de spate, 65% dintre respondenţi au spus că au făcut terapie în urmă cu 6 luni sau mai mult, în timp ce 21% dintre pacienţi au fost la doctor în urmă cu doar o lună, iar 14%, în urmă cu 3 luni.

„12% dintre cei care s-au confruntat la un moment dat cu dureri de spate şi le-au tratat susţin că nu au mai avut deloc astfel de probleme, 56% au avut dureri doar rareori, 14% au avut dureri într-o zonă diferită de cea cu care s-au prezentat iniţial la clinică, iar 19% au avut în continuare dureri. Aceasta înseamnă, pe scurt, că la circa 80% dintre pacienţi se constată o îmbunătăţire a calităţii vieţii, după ce vin la tratament”, susţine Mihaela Proicea.

 56% dintre pacienţi nu s-au mai prezentat la doctor

Conform studiului, în cele mai multe cazuri, pacienţii au declarat că motivele reapariţiei durerilor de spate au fost timpul îndelungat petrecut la birou, căratul unor greutăţi, statul în picioare, o mişcare greşită sau un traumatism. Chiar dacă nu au scăpat de dureri sau acestea au revenit, 56% dintre pacienţi nu s-au mai prezentat la doctor. Dintre ei, 51% au declarat că nu au mai revenit la întreţinerile lunare sau la cele bianuale, nici măcar prin Casa de Asigurări de Sănătate, din lipsă de timp, iar 26% au spus că nu au avut bani pentru tratament.

În privinţa educaţiei de prevenţie, sau a drepturilor de asigurat, peste 55% dintre pacienţi nu ştiu că pot beneficia de 10 şedinţe de recuperare medicală decontate de CAS, o dată la şase luni.

„Oamenii amână momentul în care merg la doctor, chiar dacă ar putea beneficia de 10 şedinţe de recuperare medicală, o dată la 6 luni, cu trimitere de la medicul de familie. 55% dintre respondenţi declară că nu ştiau că pot beneficia de 10 şedinţe de recuperare medicală, decontate de CAS. Mai mult, o parte dintre cei care încep tratamentul prin CAS îl fac doar parţial, oprindu-se pe parcurs din diverse motive”, explică managerul clinicii cu sedii în Bucureşti şi Constanţa, adăugând că peste 70% dintre cei chestionaţi se declară mulţumiţi de şedinţele de terapie, de protocolul medical şi de rezultatele obţinute.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite