STUDIU Românii au dat de gustul fructelor de mare: preferă creveţii, midiile, calamarii şi caracatiţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piaţa românească a fructelor de mare a ajuns, anul trecut, la 35 de milioane de euro, potrivit unui studiu publicat marţi de Romfood Trading, proprietarul brandului Alfredo Seafood, cea mai mare pondere în vânzări, atât ca valoare, cât şi ca volum, având-o creveţii şi scoicile.

Românii îşi diversifică alimentaţia şi au dat de gustul fructelor de mare încercate în vacanţele petrecute prin Mediterană. Creveţii au ocupat prima poziţie în topul volumelor de fructe de mare vândute în 2015, cu 30,9%, urmaţi de scoici (16,4%), calamari (13,8%) şi caracatiţă (8,8%).

Clasamentul se păstrează şi din punct de vedere valoric: creveţii însumează 51,4% din totalul pieţei, la mare distanţă situându-se scoicile (14,2%), calamarii (9,7%) şi caracatiţa (6,9%), potrivit studiului Alfredo Seafood, care reprezintă o cotă de 23% din piaţa de fructe de mare de marcă.

Totuşi, vânzările vrac şi private-label sunt dominante ca volum. Pe piaţa locală, estimată la 35 de  milioane de euro, s-au vândut 500 de tone de fructe de mare în cursul anului trecut.

”Românii au devenit interesaţi de fructele de mare, care, deşi intră în continuare în categoria produselor elitiste, se regăsesc din ce în ce mai mult în obiceiurile de consum. Preferinţa clară pentru creveţi poate fi explicată prin faptul că, pe de o parte, românii călătoresc mult şi în special în ţări mediteraneene unde fructele de mare sunt obligatorii în toate meniurile, dar şi pentru ca Chef-ii români îi promovează”, a declarat directorul general al  Romfood Trading, Cristian Dărmănescu, care se aşteaptă la o creştere de 5% a acestei pieţe în 2016.

Principala sursă de fructe de mare din România sunt creveţii tropicali aduşi din Vietnam, India si China. Pe piaţa românească, fructele de mare pot fi cumpărate atât sub formă congelată, cât şi refrigerată, ceea ce înseamnă că produsul nu mai trebuie decongelat înainte de a fi gătit.

Din păcate, Marea Neagră nu are ecosistemul potrivit pentru supravieţuirea unor specii precum caracatiţă şi calamarii, care trăiesc în ape cu salinitate ridicată.

Chiar dacă românii au început să mănânce fructe de mare şi peşte, consumul este încă mic în comparaţie cu italienii sau francezii: românii cosumă 5 kilograme de peşte anual, în timp ce media europeană este de peste 20 de kilograme.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite