STUDIU România are cea mai scăzută rată a vaccinării din 190 de ţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a înregistrat cea mai mare scădere a ratei vaccinării din 190 de ţări analizate într-un studiu al epidemiologilor europeni. Cercetarea a apărut în publicaţia medicală The Lancet, care arată că tendinţa se va menţine şi în următorii ani.

Concret, studiul citat arată că România ocupă un loc fruntaş în topul statelor cu cea mai mare scădere a ratei vaccinării, tendinţă remarcată între anii 2009 - 2013, analizată în studiu. Pe locul doi se află San Marino şi Letonia, în timp ce printre ţările în care rata vaccinării s-a îmbunătăţit se numără Malta, Marea Britanie şi Zimbabwe.

Cercetarea se bazează pe vaccinul împotriva difteriei, tetanosului, dar şi pe cel care previne tuberculoza, şi a analizat date din ultimii 30 de ani şi le-a corelat cu factori economici şi sociali, arată digi24.ro.

Rata vaccinării a scăzut semnificativ, în ultimii ani, în România, depăşind procentul de siguranţă de 95%. Cei mai mulţi dintre părinţii care refuză imunizarea copiilor sunt în Capitală, 22%.

De ce refuză părinţii să-şi imunizeze copiii

Părinţii nu-şi mai vaccinează micuţii, numărul celor care ajung să respecte schema naţională de imunizare fiind în scădere de la an la an. Îngrijoraţi de statisticile care nu fac deloc cinste României, medicii atrag atenţia că riscul apariţiei unor epidemii este tot mai mare. De altfel, focare de rujeolă au fost deja depistate şi confirmate de oficiali din Ministerul Sănătăţii în mai multe judeţe din ţară. Concret, rata de vaccinare a scăzut la 80% la noi în ţară, în condiţiile în care pragul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii este de 95%.

Autorităţile arată că un motiv pentru care părinţii refuză să meargă cu micuţii la doctor îl constituie sursele de informare neavizate cu care aceştia intră tot mai frecvent în contact, în timp ce societatea civilă dar şi medicii din sistem se plâng de lipsa vaccinurilor esenţiale, adică cele prevăzute de schema naţională de imunizare.

Decese în rândul copiilor nevaccinaţi

Spre exemplu, peste 35.000 de copii au sărit anul trecut peste vaccinul împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului, spune Adriana Pistol, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

„Odată ce apare într-o zonă cu acoperire vaccinală foarte scăzută un focar de rujeolă, răspândirea se face foarte uşor. Dacă aceste persoane nu s-au vaccinat conform calendarului, le invităm să o facă. Şi aici mă refer la copiii de un an, de cinci ani, de şase ani, de şapte ani”, a arătat Adriana Pistol.

Medicii de familie au arătat însă că se confruntă, din nou, cu lipsuri în ceea ce priveşte vaccinul cu şase valenţe, important pentru prevenirea unor boli grave, între care poliomielita sau difteria.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite