STUDIU Ce îi face pe români fericiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei din zece români din mediul urban se consideră fericiţi în timp ce doi din zece se consideră nefericiţi. Aceasta este concluzia celui mai recent studiu făcut de compania de cercetare de piaţă Ipsos.

În ceea ce priveşte relaţiile cu persoane apropiate, respectiv familia, copiii sau prietenii, acestea reprezintă principalul motiv de fericire pentru 57% din locuitorii de la oraş. 

Concret, studiul şi-a propus să înţeleagă cât de fericiţi sunt românii şi ce anume îi face fericiţi, alegând o notă de la zero (foarte nefericit) la 10 (foarte fericit). 

Dintre respondenţi, 30% se declară fericiţi. Cei care au ales un astfel de răspuns locuiesc în oraşe de mărime medie, sunt căsătoriţi, au copii şi au venituri peste medie. Potrivit studiului, sunt optimişti, altruişti, sociabili şi prietenoşi şi râd zilnic.

Familia este foarte importantă

Pentru românii fericiţi, familia este foarte importantă, cariera fiind secundară ca importanţă, deşi nu este neglijată. Românii fericiţi participă zilnic la activităţi legate de educaţia copiilor, îşi alocă timp pentru a se juca cu aceştia şi au o relaţie strânsă cu partenerul de viaţă, dar îşi fac timp şi pentru ei: merg la cursuri de dezvoltare personală, se duc mai des la teatru, cinema sau spa şi îşi schimbă des garderoba. 

Independenţi, se bazează pe forţele proprii şi nu se tem de schimbări, fiind mereu în căutare de lucruri noi. Persoanele acestea se declară active, mereu în mişcare, fac des călătorii şi consumă rar alcool, majoritatea fiind nefumători. 

Aproape jumătate din respondenţi (49%) se consideră mulţumiţi, alegând nota 7 sau 8 pe scala fericirii. Persoanele din această categorie admit că nu participă activ la creşterea şi educarea copiilor, nu ies în oraş cu prietenii şi ies rar sau deloc împreună cu partenerul.

Pe de altă parte, unul din cinci români din mediul urban se simte nefericit. Cei din această categorie sunt necăsătoriţi, trăiesc în oraşe mari, nu au copii, sunt pesimişti, nu obişnuiesc să râdă şi plâng des. 

Bărbaţii vor stabilitate financiară, femeile vacanţe

Relaţiile din cercurile apropiate sunt cele care îi fac pe români fericiţi, potrivit studiului. Persoanele căsătorite valorizează în primul rând familia, copiii, părinţii. 

La o distanţă considerabilă pe lista motivelor de fericire se află job-ul/ cariera (9%), sănătatea (9%), viaţa, în general (9%), banii şi stabilitatea financiară (8%), vacanţele şi călătoriile (6%) sau micile bucurii ale vieţii/ lucrurile mărunte (5%). Bărbaţii au o perspectiva pragmatică şi sunt motivaţi mai degrabă de viaţă, în general sau de bani şi stabilitate financiară. 

Femeile consideră că, dincolo de copii, fericirea este adusă de vacanţe şi călătorii, lucruri mărunte sau chiar dragoste. Tot femeile îşi menţionează soţul/partenerul că motiv de fericire într-o proporţie mai mare faţă de bărbaţi (8% faţă de 3%).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite