STUDIU Un răspuns pe WhatsApp înseamnă 33 de secunde de neatenţie la volan, iar o notificare pe Facebook, 14 secunde

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Adevărul
FOTO: Adevărul

Sunt suficiente doar trei secunde de neatenţie la volan pentru ca o persoană să provoce un accident rutier, susţin studiile. Campania „Fii treaz la volan” atrage atenţia asupra pericolelor la care ne expunem dacă folosim telefonul în timp ce conducem.

O notificare pe Facebook implică 14 secunde de neatenţie iar un răspuns pe WhatsApp înseamnă 33 de secunde de neatenţie, iar filmatul cu Facebook Live la volan solicit 24 de secunde din atenţia noastră.

Specialiştii au descoperit că atunci când privim ecranului telefonului avem tendinţa să nu mai acordăm atenţie realităţii înconjurătoare. La volan, aceste secunde de neatenţie ne pot costa viaţa noastră şi a celor din jur.

În prezent, România deţine recordul european la morţi pe drumurile din România, în 2017 având loc 1.951 de decese. Media fiind de 98 de decese la 1.000.000 de locuitori. În schimb, media europeană este de 49 de victime la 1.000.000 de locuitori.

Asociaţia pentru Promovarea Asigurărilor a demarat, împreună cu Poliţia Română, campania „Treaz la volan”.  Iniţiatorii campaniei doresc ca şoferii, pietonii şi bicicliştii să fie conştienţi de riscurile oboselii şi ale distragerii atenţiei. 

În momentul în care un şofer verifică o notificare pe Facebook sau dă „Like” unei postări, cea mai lungă repriză de neatenţie vizuală continuă este de 2,6 secunde. În medie, pentru fiecare notificare primită sunt necesare 10 priviri în telefon şi în total însumează 14 secunde de neatenţie. Aceeaşi notificare solicit 20 de secunde de condus cu o singură mână. Conform statisticilor, în 2,6 secunde un şofer poate parcurge cu maşina 36 de metri dacă circulă cu 50 km/h şi parcurge 65 de metri dacă circulă cu 90 km/h.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite