STUDIU Poluarea provoacă cancer la creier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poluarea poate provoca şi cancer la creier, arată un nou studiu.
Poluarea poate provoca şi cancer la creier, arată un nou studiu.

O nouă cercetare a specialiştilor canadieni făcută pe 1,9 milioane de adulţi arată corelaţia dintre poluare şi riscul apariţiei cancerului la creier. În România cel puţin 23.000 de oameni mor anual din cauza poluării.

Micile particule din aerul poluat la care suntem expuşi zilnic cresc riscul apariţiei cancerului la creier. Aşa arată cel mai recent studiu făcut de cercetătorii de la Universitatea McGill, din Canada. Concret, aceştia au demonstrat că particulele ultrafine din aer, cu un diametru mai mic de 100 de nanometri, pot ajunge cu uşurinţă nu doar în plămâni, în sânge (călătorind practic în întreg organismul, inclusiv în organe), ci şi în creier, unde pot duce la apariţia tumorilor canceroase.

Cercetătorii au analizat înregistrările medicale şi expunerea la aer poluat a 1,9 milioane de canadieni adulţi din 1991 până în 2016, conform publicaţiei The Guardian. Unul dintre cercetători a precizat că legătura observată între cancerul la creier şi nanoparticule a fost „surprinzător de consistentă”. Cercetările în domeniu au arătat, încă din 2016, faptul că nanoparticulele toxice, provenite în special de la maşinile diesel, ajung în creierul uman în cantităţi masive. 

Potrivit unui proiect al Comisiei Europene, poluarea aerului în Europa determină o reducere a speranţei de viaţă cu aproximativ 8,6 luni per persoană. Asta pentru că aerul toxic are efecte negative asupra creierului, inclusiv scăderea coeficientului de inteligenţă, demenţă şi probleme de sănătate mintală atât la adulţi, cât şi la copii. 

Prin urmare, Organizaţia Mondială a Sănătăţii clasifică poluarea aerului ca fiind o „urgenţă pentru sănătatea publică”, mai arată The Guardian, întrucât aproximativ 400.000 de decese premature au avut loc pe continentul european în anul 2016. Aproape fiecare oraş european locuit este expus la niveluri de poluare care le depăşesc pe cele considerate sănătoase. 

România poluată

Iar Bucureştiul este cea mai aglomerată capitală din Europa, potrivit statisticilor. „La nivel european, Bucureştiul este unul dintre cele mai poluate oraşe. Avem multe cazuri de cancere bronhopulmonare în Capitală şi în împrejurimile sale. Asta pentru că nu se respectă anumite norme de mediu, nici măcar cele pentru existenţa spaţiului verde. Aglomeraţia, noxele provenite de la maşini duc la un grad ridicat de poluare, care generează multe cancere. Şi restul oraşelor sunt extrem de poluate, ceea ce e un pericol pentru sănătate. Din păcate, poluarea face multe victime, iar efectele acesteia sunt pe termen scurt, dar şi lung. Efectele imediate se văd la copii, prin cancerele de sânge. Avem circa 500 cazuri noi de copii bolnavi de cancer de sânge”, arată preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, Cezar Irimia. Totuşi, autorităţile, în frunte cu Ministerul Mediului, nu se grăbesc încă să ia măsurile necesare pentru prevenţia şi combaterea poluării, mai arată Irimia. 

Pe scurt, acesta a explicat că prin arderea combustibilului folosit de către autovehicule sau centrale electrice rezultă o varietate de poluanţi atmosferici, variind de la dioxid de sulf şi benzen, până la monoxid de carbon şi metale grele. Unii dintre aceşti poluanţi au efecte pe termen scurt asupra sănătăţii umane. „Spre exemplu, benzenul poate deteriora materialul genetic al celulelor şi poate cauza cancer în cazul expunerii pe termen lung. Deoarece benzenul este utilizat ca aditiv pentru benzină, aproximativ 80% din benzenul eliberat în atmosferă în Europa provine de la arderea combustibililor utilizaţi de vehicule. 

Un alt poluant cunoscut care cauzează cancerul, benzo(a)pirenul (BaP), este emis în principal în urma arderii lemnului sau cărbunelui în sobele locuinţelor private. Gazele de eşapament ale vehiculelor, în special la vehiculele cu motoare diesel, reprezintă o altă sursă de BaP. Pe lângă cancer, BaP poate, de asemenea, cauza iritaţii ale ochilor, nasului şi bronhiilor. BaP se găseşte, de obicei, în particule fine”, arată Agenţia Europeană de Mediu.  

Poluarea ne „arde” şi la buzunar

De altfel, România a fost avertizată anul trecut de Comisia Europeană că nu respectă normele de poluare şi a fost dată în judecată la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. 23.000 de români mor anual din cauza bolilor provocate de poluare, de peste 10 ori mai mulţi decât cei care îşi pierd viaţa în urma accidentelor rutiere, conform Observatorului Român de Sănătate. Pe lângă costuri asupra sănătăţii publice, poluarea ne costă bani mulţi, mai exact 1,12 miliarde Euro sunt costurile anuale generate la bugetul Sănătăţii în ţara noastră din cauza bolilor provocate de noxe. Pentru poluare sunt responsabile maşinile diesel, întrucât doar în anul 2017, România a importat aproape 520.000 de autoturisme second-hand, peste 70% din  ele fiind maşini diesel care poluează masiv. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite