STUDIU Oradea, Braşov şi Timişoara, oraşele cu cele mai bune spitale din România. Pe ce loc este Bucureştiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studiul arată care sunt oraşele cele mai avantajate din punct de vedere al structurii sanitare
Studiul arată care sunt oraşele cele mai avantajate din punct de vedere al structurii sanitare

Oradea este centrul urban cu cele mai bune facilităţi medicale din România, având 16 spital de stat şi private, alături de alte peste 90 de cabinete private şi zeci de farmacii. Aşa arată un studiu recent făcut de platforma storia.ro.

Potrivit documentului, Braşovul, Timişoara, Târgu Mureş, Baia Mare, Piteşti şi Cluj Napoca se numără şi ele printre oraşele dotate corespunzător din punct de vedere medical. La pol opus se situează Giurgiu, Focşani, Tulcea, Călăraşi, Constanţa, Bacău şi Vaslui, fiind considerate cele mai dezavantajoase oraşe din punct de vedere medical. 

În ceea ce priveşte cartierul Dacia din Timişoara, acesta ocupă prima poziţie în clasamentul cartierelor cu cele mai bune facilităţi medicale din România, urmat de cartierul Ştefan cel Mare din Capitală, unde sunt situate Spitalul Floreasca şi Spitalul Colentina. 

La nivel de regiuni istorice, Banat a fost desemnat de 8.332 de români ca fiind regiunea cu cele mai bune facilităţi medicale, fiind urmată de Maramureş, Crişana şi Transilvania. 

Cel mai mic punctaj la capitolul percepţiei locuitorilor faţă de facilităţile medicale în oraşele şi cartierele lor a fost obţinut de Dogrobea, Moldova şi Muntenia. Zona Bucureşti şi Ilfov se află la mijlocul clasamentului. 

În general, oraşele cu un număr mare de locuitori, cu un Produs Intern Brut ridicat şi o rată a şomajului scăzută au fost considerate şi oraşele cu cele mai bune facilităţi medicale. La polul opus, cele mai dezavantajoase oraşe din punct de vedere al facilităţilor medicale au în medie sub 100.000 de locuitori şi o rată a şomajului ridicată. 

grafic 1

Bucureşti, locul 9 în clasament

Cu privire la Capitală, ea ocupă abia locul 9 în clasament. Cei 29.000 de bucureşteni care şi-au evaluat cartierele din punct de vedere al facilităţilor medicale, după cartierul Ştefan cel Mare în clasament s-au plasat zonele Dorobanţi, Cotroceni şi Floreasca. Zonele Basarabia, Aviaţiei şi Titan urmează în top. Ultimele poziţii sunt ocupate de Prelungirea Ghencea, Ferentari şi 23 August (Căţelul). 

Giuleşti, Baicului, Rahova sau Militari sunt, la fel, cartiere desemnate de bucureşteni ca fiind dezavantajoase din punct de vedere al facilităţilor medicale. La mijlocului clasamentului se găsesc zone precum Tei, Bucur Obor sau Colentina. 

image

Despre proiectul „Oraşe şi cartiere din România”

Percepţia asupra accesului la cele mai bune facilităţi medicale este cea de-a treia temă a studiului amplu realizat de Storia.ro şi agenţia de cercetare D&D Research, „Oraşele şi cartiere din România”, ce se va desfăşura până la finalul anului 2017. Până în prezent, aproape 170.000 de români au răspuns chestionarului propus de Storia.ro. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite